Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Zakazane po pięćdziesiątce. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki

188
Podziel się:

Dzisiejsi 50-latkowie to osoby aktywne zawodowo i społecznie. Muszą jednak zdawać sobie sprawę, że wraz z wiekiem ich ciało się zmienia i dobrze jest do tych zmian dostosować nawyki żywieniowe. Warto więc przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i zmniejszyć spożycie niektórych produktów.

Zakazane po pięćdziesiątce. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
(Getty Images)

Ziemniaki w diecie

Najbardziej tuczące są ziemniaki występujące pod postacią frytek, purée i w towarzystwie zawiesistych sosów. Gotowane również mają wysoki indeks glikemiczny. To znaczy, że są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym.

Powodują gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi i wzrost wydzielania się insuliny. Po krótkim czasie stężenie glukozy gwałtownie spada, co powoduje wzrost łaknienia.

Zamiast ziemniaków lepiej wybrać pełnoziarnisty makaron lub brązowy ryż.

Papryczki chilli a zdrowie

Po 50. wiele kobiet rozpoczyna okres menopauzy. Niektóre produkty mogą powodować zaburzenia równowagi hormonalnej i nasilać jej objawy. Wśród produktów, które mogą wpływać na prawidłową gospodarkę hormonalną, znajdują się papryczki chilli.

Mogą one nasilać dolegliwości związane z nagłymi uderzeniami gorąca i nocnymi potami. Ostra papryczka zawiera też kapsaicynę, która podnosi ciśnienie krwi. Nie jest więc wskazana dla osób z nadciśnieniem.

Ogórki konserwowe

Po pięćdziesiątce wrasta też ryzyko nadciśnienia. Warto ograniczyć spożywanie soli. Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć spożywanie ogórków konserwowych i innych warzyw marynowanych w roztworze z wody, soli i octu.

Sól jest wszechobecna w produktach spożywczych. Według zaleceń WHO powinniśmy spożywać nie więcej niż 6g soli dziennie. Tymczasem często jest to trzykrotnie więcej.

Mrożonki – czy są zdrowe?

Mrożone warzywa to łatwy i szybki sposób na przygotowanie posiłku, np. po przyjściu z pracy. Po 50. roku życia powinniśmy jednak szczególnie na nie uważać. Niektóre oprócz warzyw zawierają również tuczące dodatki - sosy i kremy.

W mieszankach warzyw znajdują się też często ziemniaki, które zostały przed zamrożeniem poddane wstępnej obróbce - ugotowane lub usmażone. To wpływa na ich kaloryczność. Nie jest korzystne, szczególnie że wraz z wiekiem metabolizm zwalnia. Jedząc taką mieszankę, możemy narazić się na dodatkowe kilogramy.

Bób – wpływ na organizm

Po pięćdziesiątce warto ograniczyć warzywa o wysokim indeksie glikemicznym. Wśród nich jest m.in. bób gotowany. Im dłużej będziemy go poddawać obróbce termicznej, tym gorzej.

Bobu nie powinny też jeść chorzy na dnę moczanową, ponieważ zawiera on substancje, które zaostrzają objawy tej choroby. Uważać powinny też osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne z inhibitorami monoaminooksydazy. Połączenie ich z bobem może doprowadzić do gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(188)
...
7 miesięcy temu
Kiedyś ludzie o tym nie wiedzieli i jakoś żyli a teraz to wymyślają wszystko co się da
12345
7 miesięcy temu
Głupoty
Zocha
7 miesięcy temu
My jemy wszystko z naszego ogrodu,zadnej chemi,tylko kompost i gnój jako nawóz.Też umrzemy.A ten co wymyślił nazwę "obornik"dawno powinien być w Tworkach.To jak nazwać to co krowa zostawi na polu,"polnik"?
...
7 miesięcy temu
Nie wiem jak można mieć problemy z wagą... Co i ile ludzie jedzą, że tyle jest grubasów. Mam już trochę lat, a moja waga przy 167 to 52 kg. Ciagle taka sama, obojętnie co, ile i jak często jem - wagę mam niezmienną od lat.
Ted
7 miesięcy temu
Dla zwykłych ludzi zdrowa żywność to tylko marzenie.To co jest w sklepach to chemizowane gówno,jemy to świństwo bo coś musimy jeść.Wiele razy czytam etykiety i odkładam towar bo dostaje oczopląsu.Zawsze zadaje sobie pytanie czy producenci tej żywności nafaszerowane chemia sami z rodzinami ja wpirdalaja.Zapewnie nie bo ich stać na ekologię.
Zygi z Legnic...
7 miesięcy temu
Jem to, na co mam ochotę i wiem, że będę żył do samej śmierci
Malgo
7 miesięcy temu
To co mowi WHO to sa same klamstwa.trzeba jesc to co masz ochote najlepiej warzywa.i owoce malo miesa bo jest szpikowane trucizna
O diecie możn...
8 miesięcy temu
Skoro nie można nic jeść, a ludzie i tak żyją dłużej to co jedli nasi przodkowie skoro tak zdrowo się odżywiali, a żyli znacznie krócej niż my???
wdg
8 miesięcy temu
Ani stara nauka, ani nowa tego nie potwierdza .
Ale jaja
9 miesięcy temu
BZDURA! Od kad pamiętam mój tata jadł ogórki konserwowe. Obecnie ma 79 lat. Skąd wy bierzecie ta wiedzę? Niedługo będziecie pisać że lepiej nie oddychać bo wymyślone wirusy będą jak Covid. Osobie bez wiedzy możecie wmawiać! Wiedzą to dar..
krys
9 miesięcy temu
Warto ograniczyć spożywanie soli? bzdury , wręcz wskazane jest przyjmowanie soli ale tej dobrej kłodawskiej lub himalajskiej nie tych jodowanych śmieci ze sklepów
Dziobak
rok temu
Smog , jedzenie ,pandemia, wszystko po 50 chce mnie zabić. Jak żyć?
Mamcia
rok temu
Mam wrażenie że po 50 wszystko powinno być zabronione :) To takie przestarzałe śpiewki, a prawda jest taka ze dopiero wtedy zaczyna sie życ pełną para. Dzieci dorosle, ma sie dystans do zycia, wiec nie ma co sie ograniczac zwlaszcza jedzeniem. Wystarczy robic regularne badania i byc pod kontrola lekarza. Wiem po sobie, 2 razy w roku ide na badania. Teraz w marcu tez. Pobrałam pakiet maksiumum w diagnostyce z kodem pakiety20 wiec wyszlo 20% taniej. Kontrolowanie zdrowia pozwala na wieksza swobode, bo ma sie rzeczywisty wynik co mozna a czego nie
MAXIMA
rok temu
Najlepij jeść wszystko z umiarem. Strasznie głupi artykuł.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić