aktualizacja 

Latami żyliśmy w błędzie. Jajka zwiększają ryzyko tej choroby

103

Warto zastanowić się, czy jedzenie jajek jest szkodliwe dla naszego organizmu. Posiadają one bogaty skład odżywczy, są syte i bardzo smaczne, ale w większej liczbie mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Badania naukowców z Chin wykazały, że jedząc więcej niż jedno jajko dziennie, zwiększamy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Jajecznica
Jajecznica (Getty Images)

Jajka a cukrzyca

Naukowcy z Chin przebadali ok. 9 tys. dorosłych osób w ciągu 30 lat. Wyniki tego eksperymentu ujawniły, że częste jedzenie jajek podnosi ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zostało to opublikowane w branżowym czasopiśmie "The British Journal of Nutrition".

Spożywanie ponad 50 gramów jajek dziennie jest niebezpieczne dla zdrowia, a jedno jajko, razem ze skorupką, waży od 50 do 60 gramów. Stąd wniosek, że można zjeść co najwyżej jedno jajo na dobę, aby nie ryzykować rozwoju cukrzycy typu 2. Tyczy się to w szczególności kobiet. I chociaż badania są na wstępnym etapie i wymagają głębszej analizy, to badacze są pewni, że istnieje powiązanie między wzrostem cukru i cholesterolu po spożyciu jaj.

Naukowcy z Chicago również przeprowadzili podobne badania na temat zgubnego wpływu jedzenia jajek na rozwój chorób, takich jak cukrzyca czy miażdżyca. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie "JAMA".

Jajka niezbędne w naszym jadłospisie

Eksperci żywieniowi nie zalecają jednak całkowitej eliminacji jajek z jadłospisu, lecz spożywanie ich w odpowiednich ilościach.
Jajka są bogate w witaminy potrzebne dla naszego organizmu. Wśród nich znajdziemy: witaminę A, E, D i K oraz witaminy z grupy B. Posiadają również cenne składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen.

Autor: KAS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić