Bartosz Nowak| 
aktualizacja 

Całe życie źle robimy spaghetti bolognese

26

Włoski szef kuchni Antonio Carluccio był zdumiony, gdy po raz pierwszy zobaczył spaghetti bolognese przyrządzane na Wyspach Brytyjskich. Te samy błędy popełnia się w całej Europie, również w Polsce.

Całe życie źle robimy spaghetti bolognese
(Youtube.com)

We Włoszech spaghetti bolognese nawet nie istnieje. To, co niemal Europejczycy uważają za spaghetti po bolońsku, we Włoszech naprawdę nazywa się tagliattele al ragù i to zupełnie inna potrawa. Podstawową różnicą jest makaron. Włosi używają tagiatelle, a reszta kontynentu spaghetti. Prawdziwy włoski sos z kolei składa się z wołowiny, pancetty, cebuli, marchewki, selera, pomidorów, białego wina i mleka.

Jest jeszcze druga bardzo ważna różnica. Włosi do sosu nie dodają żadnych ziół. To największy według szefa Carluccio błąd popełniany przez resztę Europejczyków. Kuchnia włoska kojarzy się z oregano, bazylią czy czosnkiem, jednak do prawdziwego tagliattele al ragù niczego takiego się nie dodaje. Oryginalny przepis spisano w 1982 r. przez członków Accademia Italiana delle Cucina di Bologna i to on mówi, jak zrobić prawdziwe... tagliatelle bolognese - informuje metro.co.uk.

Jak prawidłowo przygotować tagliatelle al ragu? Przepis znajdziecie m.in. tutaj. Smacznego.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić