Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka
|

Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek? Przedstawiamy niezawodny przepis

9
Podziel się:

Naleśnik bez mleka i jajek to propozycja nie tylko dla wegan czy alergików. Świetnie smakują, są mniej kaloryczne, a ich przygotowanie wymaga wykorzystania składników, które większość z nas już ma w kuchni. Tekst powstał w ramach akcji #Zostań w domu z o2.

Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek? Przedstawiamy niezawodny przepis
(Getty Images, Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group)

Ze względów bezpieczeństwa należy ograniczyć wyjścia z domu. Nie możemy jednak zrezygnować ze sporadycznych wizyt w sklepach spożywczych. Jeśli produkty powoli się kończą, nie musimy odpuścić sobie przygotowania naszych ulubionych dań. Warto sprawdzić, czy można je wykonać przy wykorzystaniu mniejszej ilości składników – jak na przykład naleśniki.

Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek?

Do przygotowania wegańskich naleśników potrzebujemy:mąki i wody gazowanej. Należy także zaopatrzyć się w takie składniki, jak szczypta soli i proszku do pieczenia, ewentualnie sody oczyszczonej.

Jeśli jesteśmy miłośnikami słodyczy, można dodać do naleśników łyżkę kakao lub cynamonu. Zamiast wody opcjonalnie warto ewentualnie wykorzystać mleko roślinne, o ile akurat mamy takie w lodówce. W zależności od tego, ile naleśników chcemy upiec, powinniśmy wykorzystać od pół do półtora szklanki mąki i odpowiednio tyle wody gazowanej.

Wszystkie składniki należy umieścić w misce i zmiksować, aż utworzą jednolitą masę. Gdyby okazała się ona zbyt rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę mąki i znowu zmiksować. Tak uzyskane ciasto nalewamy na rozgrzaną i nasmarowaną tłuszczem lub olejem patelnię. Następnie pieczemy je jak tradycyjne naleśniki. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz też: Czym zastąpić drożdże

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(9)
Bob
2 lata temu
W czasie kryzysu nic tak dobrze nie smakuje jak pieczona mysz
tom
2 lata temu
Ja mam sprawdzony przepis, oprócz wody gazowanej (którą dodaje tylko na końcu jako dodatek) dodaję mleko owsiane. Jest świetną bazą, która mam wrażenie zastępuje trochę jajka, bo naleśniki są dzięki temu jednocześnie zwarte, delikatne i chrupiące tam, gdzie przypieką się mocniej. Najpierw trzeba wymieszać mąkę z mlekiem owsianym i szczyptą soli do konsystencji gęstej śmietany. Potem dolać wody gazowanej, żeby uzyskać już standardową konsystencję ciasta na naleśniki (rzadką śmietanę). Polecam!
ja.
2 lata temu
Takie cóś, to podpłomyk redaktorku....tak to jest jak dziennikarz "szpanuje wiedza" ( a nie ma zadnej ) o kuchni HAHAHA
mario
2 lata temu
normalnie tak samo tylko szybciej
Zetq
2 lata temu
Pieczone naleśniki? Że w piekarniku pieczone?
Janusz
2 lata temu
Takie cóś, to podpłomyk redaktorku
zyzio
2 lata temu
po co w naleśnikach proszek do pieczenia czy soda skoro do naleśników nie podaje się drożdży?
biały mat
2 lata temu
śniadanie godne mistrzów... jest jeszcze jedna metoda prawdopodobnie gdyż trzeba wprowadzić metodę rozliczania się z jednostką.. nawet logiczne bo nie płacisz tego o co posądzają duże przedsiębiorstwa a jest to znikoma część
Zibi
2 lata temu
Skoro niema tam jajek i mleka to nie jest to nalesnik i tyle w temacie tylko jakias podroba nalesnika
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić