Barbara Jaros| 
aktualizacja 

Najazd sanepidu na smażalnie nad Bałtykiem. Surowe mięso z bułkami, jedzenie na podłodze

109

Inspekcja Sanitarna z Pomorza Zachodniego skontrolowała nadmorskie lokalne gastronomiczne, w których chętnie stołują się polscy urlopowicze. Niestety zarówno higiena, jak i jakość jedzenia w popularnych smażalniach są na niskim poziomie.

Najazd sanepidu na smażalnie nad Bałtykiem. Surowe mięso z bułkami, jedzenie na podłodze
(East News, Wojciech Strozyk/REPORTER)

Kontrola 78 punktów w całym województwie trwała tydzień. Jak podaje "Gazeta Wyborcza", badano m.in. olej używany do przyrządzania potraw, a także stan sanitarno-techniczny lokalu. Wyniki były dalekie od zadowalających.

W trzech lokalach wykryto przekroczony poziomzwiązków polarnych w oleju. Najczęściej pracownicy sanepidu stwierdzali uchybienia takie jak: niedomyte szklanki i sztućce, surowe mięso trzymane razem z bułkami do hot dogów, produkty spożywcze przechowywane bezpośrednio na podłodze, brud w pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych.

W sumie wystawiono 11 mandatów. Inspekcja Sanitarna zapowiada, że to nie koniec kontroli w nadmorskich smażalniach.

_Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zobacz także: Zobacz też: Zamknięte kąpieliska nad Bałtykiem. Sprawdź, gdzie nie wolno wchodzić do wody
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić