Paweł Rzepa| 

Obrońcy zwierząt walczą o ośmiornice w restauracjach

47

Organizacja PETA chce, by lokale serwujące owoce morza miały zakaz podawania klientom żywych ośmiornic. Klient otrzymuje świeżo wyłowione zwierzę jako atrakcję.

Obrońcy zwierząt walczą o ośmiornice w restauracjach
(flickr.com, Andy Atzert)

*Badania wskazują, że w trakcie jedzenia ośmiornica odczuwa ból. *PETA zaczyna walkę od tworzenia viralowych klipów, które mają uzmysławiać stopień okrucieństwa osób podających w taki sposób mięczaki. Zbierać ma również podpisy pod petycją. W niej oczekuje zmian i regulacji prawnych, które zmuszałyby restauracje do innego serwowania ośmiornic.

Taki sposób podawania owoców morza jest charakterystyczny głównie dla Azji. W Korei czy Japonii zwyczaj praktykuje się od lat. Przyjął się również na innych kontynentach. Żywe ośmiornice podaje się m.in. w koreańskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych.

Organizacja przytacza opinie naukowców. Jennifer Mather, profesor University od Lethbridge, zwraca uwagę na to, że stopniowe odcinanie kończyn ośmiornicy, która czuje jeszcze ból, jest wyjątkowym okrucieństwem. Podkreśla, że komórki nerwowe cały czas przekazują sygnały do mózgu - zauważa Vice.com.

Ośmiornica, którą kroisz na części za życia, odczuwa ból. To tak samo bolesne, jakbyś odcinał kończyny świni czy królikowi - mówi Mather.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić