Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

Przepis na kajzerki. Bułki gotowe w mniej niż 45 minut

0

Nie ma nic lepszego niż zapach domowego pieczywa. A domowej roboty kajzerki podczas pieczenia pachną naprawdę wyśmienicie. Bułki z tego przepisu są bardzo szybkie w przygotowaniu, będą idealne dla tych, którzy chcą szybko upieczonego pieczywa bez wychodzenia z domu.

Przepis na kajzerki. Pieczywo jak ze sklepu
Przepis na kajzerki. Pieczywo jak ze sklepu (pxhere.com)

Przepis na kajzerki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gdy raz przygotujesz je w domu, już więcej nie będzie ci się chciało chodzić po pieczywo do piekarni. Nie ma bowiem nic prostszego w przygotowaniu niż ten typ bułek.

Bułki kajzerki jak ze sklepu. Potrzebne składniki

  • 500 g mąki typ 450 lub 550
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
  • 35 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 6 łyżek oleju

Bułki kajzerki jak ze sklepu. Sposób przygotowania

  • Przesiej mąkę do miski. W mące zrób dołek i wrzuć do niego drożdże i cukier.
  • Zalej wodą i wymieszaj tak, by składniki się połączyły
  • Dodaj sól, przełóż na blat lub stolnicę i zacznij zagniatać
  • Gdy ciasto będzie zwarte, dodaj olej i wyrabiaj przez ok. 8-10 minut
  • Ciasto podziel na 13 równych części i uformuj z nich kulki
  • Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie mocno spłaszcz dłonią
  • Ostry nóż lekko nasmaruj olejem i zrób nacięcia takie jak na kajzerkach ze sklepu
  • Przykryj ściereczką i pozostaw bułki na 10 minut
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 10-15 minut aż bułki zaczną być złociste

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić