aktualizacja 

Schyłek wieprzowiny w niemieckich szkołach. Oto powody

182

Powody? Niska jakość, zalecenia dietetyków i... religia.

Schyłek wieprzowiny w niemieckich szkołach. Oto powody
(Pixabay.com)

Wieprzowina jest, wydawać by się mogło, nieodłącznym elementem diety Europejczyków. Jak podaje Deutche Welle, powołując się na Westdeutsche Allgemeine Zeitung, niemieckie dzieci będą po nią sięgać coraz rzadziej. Rolf Hoppe, przewodniczący Zrzeszenia Niemieckich Catererów Szkolnych twierdzi, że w ciągu ostatnich lat udział wieprzowiny w szkolnych jadłospisach znacznie się zmniejszył.

Pierwszym powodem jest to, że takie mięso nie jest najlepszej jakości. Przeważnie bowiem pochodzi z hodowli przemysłowych. Do tego, według zaleceń Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego, mięsa ma być w szkołach coraz mniej. Dwa razy w tygodniu (w tym raz musi być to drób) to zalecana, maksymalna ilość.

Niemcy otwarcie jednak mówią także o innym powodzie takiego stanu rzeczy. Rezygnacja z wieprzowiny w szkołach to poniekąd wpływ muzułmanów, którzy nie mogą jej jeść ze względów religijnych. Tymczasem u naszych zachodnich sąsiadów jest ich coraz więcej. Dotyczy to szczególnie Zagłębia Ruhry - potwierdza to cytowana przez Deutsche Welle Urszula Tenfelde-Weber kierująca placówką koordynacji żywienia szkolnego w Düsseldorfie.

Tamtejszy minister rolnictwa Christian Schmidt nie cieszy się z takiej sytuacji. Według niego nowa kultura powinna powodować większą kreatywność kucharzy i urozmaicanie menu, a nie odwrotnie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić