Tak nas karmią w szpitalach. Włos się jeży na głowie
Powtarzające się nieprawidłowości to zły stan kuchni, nieprawidłowo skomponowane jadłospisy oraz przechowywanie żywności po upływie daty ważności.
To ostatnie zastrzeżenie pojawiało się najczęściej. Za nieprzestrzeganie przepisów m.in. dotyczących terminów przydatności 27 osób ukarano mandatami na łączną kwotę 5,7 tys. zł. Sanepid przeprowadził kontrole w 284 szpitalach, które zapewniają żywienie pacjentów we własnym zakresie. Równocześnie Inspekcja Handlowa sprawdziła proces przygotowywania posiłków w 99 firmach cateringowych.
Pacjentom podawano posiłki, które miały zaniżoną wielkość porcji w stosunku do deklaracji w jadłospisie. Zastrzeżenia dotyczą 13 firm cateringowych i 15 partii na 155 sprawdzonych w tym zakresie. Niedowagi sięgały nawet 62 proc. - czytamy na stronie UOKiK.
Posiłki sprawdzano w laboratoriach UOKiK. Stwierdzono także zbyt wysoką zawartość glutenu w "sosie bezglutenowym", co może być szkodliwe dla osób uczulonych na ten składnik i chorych na celiakię.
Inspektorzy skontrolowali szpitale w kwietniu i maju 2016 roku. W Polsce 359 szpitali prowadzi żywienie zbiorowe we własnym zakresie, a 657 szpitali w żywieniu pacjentów korzysta z firm cateringowych.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.