Jan Muller| 

Tak reaguje twój organizm po dwóch jajkach z czekolady

42

Lubisz czekoladowe jajka na Wielkanoc? To przekonaj się, co sam sobie robisz, kiedy je pałaszujesz.

Tak reaguje twój organizm po dwóch jajkach z czekolady
(Chip Somodevilla/Getty Images)

Rozumiemy, są święta i jest okazja popuścić pasa. Stoły Polaków uginają się pod ciężarem serników, mazurków, makowców i symboli Wielkanocy w czekoladzie. A przeciętne duże wielkanocne jajo z czekolady o wadze 100g ma ponad 500 kalorii. Dwa takie jajka zjedzone jedno, po drugim, to potężna dawka kalorii i cukru. Czy wiecie, co dzieje się w ciele osoby, która pozwoli sobie na taką przyjemność?

Pierwsze trzy rzeczy, których możemy oczekiwać, to mdłości, gwałtowny skok cukru we krwi i wylew trójglicerydów do krwi. To automatycznie podnosi ryzyko chorób układu krążenia - mówi James Collier, brytyjski ekspert ds. żywienia z 25 letnią praktyką w brytyjskiej służbie zdrowia.

Kolejna sprawa to przyrost tkanki tłuszczowej. Według Colliera po takiej dawce czekolady musimy się liczyć z większą wagą o ok. 350 g.

Na tym nie koniec. Według Christine Bailey, dietetyczki z Harley Medical Group, dawka cukru z dwóch jajek siać będzie spustoszenie w ludzkim ciele. Najbardziej widoczny efekt, to wysuszona skóra i opuchlizna na twarzy. To konsekwencja odwodnienia tworzących ją komórek.

Wzrastająca kwasowość skóry czyni ją podatną na wysuszenie i podrażnienia - przekonuje i radzi, by skutki nadmiernej konsumpcji jajek czekoladowych naprawiać posiłkami bogatymi w błonnik i kwasy omega 3.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić