Kamil Zajęcki| 
aktualizacja 

Zjadł ostrą papryczkę. Wypaliło mu dziurę w gardle

7

47-letni Amerykanin, miłośnik ostrego jedzenia, miał wyjątkowego pecha. Zjadł papryczkę o nazwie Naga Jolokia. Chwilę później warzywo dosłownie wypaliło mu dziurę w gardle - podał "Journal of Emergency Medicine".

Zjadł ostrą papryczkę. Wypaliło mu dziurę w gardle
(Fotolia)

Mężczyzna postanowił zjeść burgera z sosem ze zmielonych papryczek Naga Jolokia. Zaraz po posiłku dostał konwulsji i zaczął wymiotować. Cierpiał też na ostry ból brzucha i klatki piersiowej. Po przewiezieniu do szpitala okazało się, że Amerykanin dostał zespołu Boerhaavego, a wyrażając się jaśniej po prostu pękł mu przełyk.

Pacjent został intubowany i natychmiast przewieziono go na salę operacyjną. W jego przełyku powstała dziura o wielkości 2,5 cm. Po 23 dniach został wypuszczony ze szpitala z rurką gastryczną - czytamy w "The Telegraph".

Efekt nie może dziwić. Ostrość Naga Jolokia wynosi 1 mln jednostek w skali Scoville'a. Papryka jest 400 razy ostrzejsza od klasycznego sosu tabasco. Bohater atrykułu przeżył, jednak nie każdy może mieć tyle szczęścia. Naga Jolokia jest drugą w kolejności najostrzejszą papryczką świata. Pierwsze miejsce należy do odmiany zwanej Carolina Reaper, której ostrość wynosi 2,2 mln w skali Scoville'a.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić