Chipsy wycofane ze sklepów. GIS podał powód
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał informację o wycofaniu ze sprzedaży sześciu smaków chipsów. Przyczyną jest błędne oznakowanie obecności składników alergennych.
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, "w wyniku działań prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz w wyniku czynności przeprowadzonych przez firmę Merkury S.A. w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono błędy w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca".
Substancje alergenne są wymienione w wykazie składników produktu, nie są jednak w szczególny sposób wyróżnione lub podano niewłaściwą nazwę substancji alergennej - zaznaczono w komunikacie GIS.
Jednocześnie podkreślono, że "gluten, mleko oraz gorczyca to substancje alergenne, spożycie produktu przez osoby uczulone na wyżej wymienione alergeny może wywołać reakcje alergiczne".
GIS: Chipsy wycofane ze sprzedaży - szczegóły
Oto szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
Producent: "PERNES L" LTD "ČIPSI", Pernciems, LV-2105, Łotwa
Dystrybutor: MERKURY S.A., ul. Sejneńska 16, 15-399 Białystok
Wycofaniu podlegają wszystkie numery partii z wszystkimi datami minimalnej trwałości - donosi GIS.
Szczegóły dotyczące wycofanych produktów dostępne są tutaj >>>