Paulina Antoniak
Paulina Antoniak| 

Makaron zanieczyszczony pestycydami. Z supermarketów wycofano całą partię produktu

12

Z supermarketów wycofano serię makaronu żytniego. Produkt nie nadaje się do spożycia z powodu zanieczyszczeń pozostałościami pestycydów. Sprawdź, czy nie masz go w domu, gdyż można go zwrócić.

Makaron zanieczyszczony pestycydami. Z supermarketów wycofano całą partię produktu
Sieć supermarketów Auchan ponownie wycofuje produkt ze swoich półek (Pixabay)

Sieć supermarketów Auchan ponownie wycofuje produkt

Sieć supermarketów Auchan wydała kolejny komunikat o wycofaniu pewnych produktów spożywczych ze swoich półek. Tym razem chodzi o makaron ekologiczny sprzedawany pod marką własną Auchan.

- Ze względu na to, że wykryto pozostałości środków ochrony roślin w produkcie BIO informujemy, iż firma Auchan wycofuje poniżej wymienioną partię produktu – czytamy w komunikacie wydanym przez supermarket.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czego Polacy sobie życzą i chcą od polityków w 2024 roku? Sonda uliczna

Z sieci sklepów Auchan wycofano następujący produkt:

Nazwa produktu: BIO makaron żytni świder 250 g

Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 04 03 2025 1B

Konsumenci, którzy nabyli wspomnianą wyżej partię produktu są proszeni o niespożywanie go, wyrzucenie lub zwrócenie do sklepu, w którym go kupili. Auchan gwarantuje całkowity zwrot pieniędzy.

Produkty ekologiczne nie mogą zawierać pestycydów

Jak stanowi prawo, produkt ekologiczny nie może zawierać w swoim składzie pozostałości ochrony roślin, czyli na przykład pestycydów (związki chemiczne, które służą jako środki ochrony roślin). Przepisy unijne, które zostały także wdrożone do polskiego prawa, jasno precyzują, które produkty można określić jako ekologiczne i zamieścić na nich sformułowanie: bio, eko, organik – wszystkie oznaczają to samo.

Mogą one zostać umieszczone na etykiecie produktów, które w 95 procentach zostały wyprodukowane ze składników naturalnych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, czyli takich, które posiadają certyfikat ekologiczny.

Pestycydy mogą być szkodliwe dla zdrowia. Unijne przepisy szczegółowo precyzują maksymalny limit pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego. Podlega on regularnej aktualizacji, jednak normy te nie dotyczą produktów ekologicznych, które w ogóle nie mogą zawierać takich substancji.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić