Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Malwina Witkowska | 
aktualizacja 

Tłusty czwartek 2025. Ceny pączków mogą zaskoczyć

0

Ceny niektórych składników do produkcji pączków wzrosły, ale rynek spożywczy jest bardziej stabilny niż w poprzednich latach. Największe podwyżki dotyczą masła, które podrożało aż o 40 proc., podczas gdy cukier znacząco staniał.

Tłusty czwartek 2025. Ceny pączków mogą zaskoczyć
Ile kosztują pączki? (Pixabay)

Pomimo że ceny niektórych składników niezbędnych do produkcji pączków wzrosły, sytuacja na rynku spożywczym wydaje się bardziej stabilna niż w poprzednich latach. Jak wynika z analiz BNP Paribas, w ciągu roku mąka podrożała o 4 proc., a ceny jaj wzrosły o 2-5 proc., w zależności od ich klasy. Największy wzrost odnotowano w przypadku masła, którego cena skoczyła aż o 40 proc.

Nie wszystkie produkty drożeją – olej rzepakowy, często wykorzystywany jako zamiennik smalcu, potaniał o kilka procent. Jeszcze większy spadek odnotowano w przypadku cukru, który jest kluczowym składnikiem nadzienia – jego cena w 2024 roku zmalała o 37 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Słodka tradycja z pączkami czy niepotrzebne złamanie diety? O tłusty czwartek zapytaliśmy gwiazdy

Ta tendencja może zachęcić producentów do eksperymentowania z nowymi wariantami smakowymi, takimi jak tiramisu czy matcha. Stabilizacja kosztów niektórych surowców daje nadzieję, że ceny pączków nie wzrosną tak drastycznie.

O ile wzrosły ceny pączków?

Koszty produkcji pączków zwiększyły się o 5-7 proc., w zależności od konkretnego przepisu. Droższe stało się także ich samodzielne przygotowanie – według danych GUS, w okresie od stycznia do grudnia ceny produktów spożywczych wzrosły średnio o 4 proc. W przypadku gotowych wypieków sprzedawanych w cukierniach na końcową cenę wpływają także rosnące koszty energii, transportu i pracy.

Cena pączków różni się w zależności od miejsca zakupu. W dyskontach najprostszy wypiek kosztuje około złotówki, natomiast w tradycyjnych piekarniach ceny zaczynają się od 5 zł. W piekarniach rzemieślniczych trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych za sztukę. Mimo wyższych kosztów, eksperci BNP Paribas przewidują, że tradycja jedzenia pączków nie osłabnie, a większość konsumentów skusi się na choćby jedną sztukę.

Historia pączków sięga setek lat wstecz i jest nierozerwalnie związana z okresem karnawału. W Polsce już w XII wieku spożywano wytrawne wersje tych wypieków, przygotowywane z twardego ciasta i nadziewane słoniną. Dopiero w późnym średniowieczu zaczęły pojawiać się słodkie warianty, które z czasem zyskały popularność jako przysmaki polewane miodem.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Psy zagryzły mężczyznę pod Lubartowem. Obrona chce kasacji wyroku dla ich właściciela
Poszedł w góry z kijem. TOPR ostrzega po tragedii na Rysach
Polka mówi o paraliżu w Hiszpanii. "Nic nie działa, ludzie zaczynają robić zapasy wody"
W jeden weekend 15 cudzoziemcom na Okęciu odmówiono wjazdu do Polski
Zełenski z odezwą do Amerykanów. "Walczymy też z waszym wrogiem!"
Zaginęła 16-letnia Maja. Poszukiwania z udziałem psów tropiących
Co z ekstradycją Sebastiana M.? Prokuratura podała datę
Zrywał plakaty wyborcze. Nagrali go. Może trafić do aresztu
Majówka bez wizyty w lesie? MSWiA uspokaja
Lewandowscy zostali bez prądu? Hiszpania ogarnięta wielką awarią
Leżały tam kilka dni. Ludzkie szczątki znalezione przy cmentarzu
Mieszkańcy Hiszpanii, Francji i Portugalii zdezorientowani. Nagle zrobiło się ciemno
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić