5 sztuczek na przedłużenie świeżości jedzenia
Mięso
Każda szanująca się gospodyni kupuje na święta tyle produktów, ile starczyłoby na ugoszczenie pułku wojska. Szybko okazuje się jednak, że po uroczystych śniadaniach, obiadach i kolacjach zostaje jeszcze dużo jedzenia, które często sie marnuje. Dlatego podpowiadamy, jak do tego nie dopuścić. Zacznijmy od mięsa. Jeśli chcesz, by dłużej zachowało świeżość, musisz koniecznie odkroić je od kości (np. w przypadku indyka), podzielić na niewielkie porcje i schować do zamrażarki. Tak przechowywane możesz je wyjąć nawet po trzech miesiącach.
Ciasto
Słodkie wypieki warto przechowywać w hermetycznym pojemniku. Ciasta można też z powodzeniem zamrozić, by ochronić je przed utratą wilgoci. Trzeba pamiętać o dokładnym zawinięciu ich w folię, by pozbyć się resztek powietrza. Tak przechowywane ciasta nadają się do spożycia przez 3 miesiące.
Sery
Miękkie sery, jak np. camembert, trzeba przechowywać w specjalnym papierze. Nadaje się do tego także ten do pieczenia. Miękki ser trzymany w folii "spoci się". Inaczej jest w przypadku serów twardych. Można je owijać folią, którą trzeba wymieniać co kilka dni. Cheddar i parmezan można też przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach.
Jajka
Najlepiej przechowywać je w lodówce w tym kartoniku, w którym je kupiliśmy. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Wystarczy włożyć je do miski z wodą. Stare jajo zostanie na powierzchni, a świeże opadnie na dno. Jajka można mrozić. Trzeba lekko je rozbić i do każdego dodać łyżeczkę soli lub łyżkę stołową cukru. Tak przygotowane nadadzą się do spożycia przez 10 miesięcy.
Owoce morza
Chude owoce morza, takie jak krewetki, homary czy przegrzebki, można zamrozić. Dzięki temu ich termin przydatności do spożycia wydłuży się nawet do roku. Warto pamiętać, że krewetki obrane z pancerzyków mogą poleżeć jeszcze dłużej.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.