Rosół
Aktualna pora roku, jak żadna inna, sprzyja przeziębieniom i grypie. Tymczasem po lekarstwa na te choroby nie zawsze trzeba pędzić do apteki. Okazuje się, że zawartość kuchennych szafek skrywa wiele produktów, które mają uzdrawiającą moc. Przeczytajcie, co zjeść lub wypić, żeby od razu stanąć na nogi. Pierwszą prozdrowotną potrawą jest oczywiście rosół.
Nie tylko rozgrzewa, ale przede wszystkim zapobiega gromadzeniu się śluzu w drogach oddechowych. Pomaga organizmowi walczyć ze stanem zapalnym. Zawarta w rosole glukozamina działa kojąco na układ pokarmowy. Do wywaru warto też dodać odrobinę chili, które odblokuje zatkany nos.
Czarna lub zielona herbata z miodem i cytryną
Napój stymuluje maleńkie mieszki włosowe w nosie, co pomaga skuteczniej usuwać z niego zarazki. Miód ma właściwości antybakteryjne, a cytryna rozrzedza śluz. Jeśli więc szukacie leku, który pomoże wam walczyć z uciążliwym katarem, przygotujcie sobie koniecznie ten napar.
Orzechy brazylijskie
Zawierają dużo selenu, który wzmacnia układ odpornościowy. Warto pamiętać o tym mikroelemencie nawet kiedy jesteśmy zdrowi. W końcu lepiej zapobiegać niż leczyć, prawda?
Imbir i czosnek
Mają działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Oba są tzw. "naturalnymi antybiotykami". Zmniejszają gorączkę i hamują nudności. Napar z dodatkiem tych składników możesz przygotować w następujący sposób: wyciśnij cytrynę, dodaj do tego łyżeczkę miodu, nieco startego imbiru, zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę ostrych przypraw i gorącą wodę. Wypij wszystko, póki ciepłe, a z pewnością będzie ci lepiej.
Jeżówka (echinacea)
Tego kwiatu przez wieki używano w ziołolecznictwie. Stosuje się go w postaci naparów lub pastylek do ssania. Badania wykazały, że echinacea zwiększa wytwarzanie białych krwinek, które zwalczają zakażenia.
Przyprawy
Cynamon zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, a kurkuma ma właściwości przeciwzapalne. Badania pokazują, że zjedzenie dziennie łyżeczki tego żółtego proszku pomaga skutecznie chronić się przed wirusami. To samo dotyczy cynamonu. Wystarczy, że będziesz regularnie dodawać go do owsianki czy jogurtu. Pyszne i zdrowe. Czego chcieć więcej?
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.