Czas na urozmaicenie
Święta Bożego Narodzenia w każdym kraju wyglądają trochę inaczej, a różnice łatwo dostrzec na wigilijnych stołach. Podczas kiedy w Polsce królują barszcz z uszkami i karp, w Portugalii czy Turcji panują zupełnie inne kulinarne zwyczaje. Niektórymi warto się zainspirować i urozmaicić nimi świąteczne menu. Smacznego ;-)
Risgrynsgröt
Szwedzka wersja ryżu na mleku. By poczuć skandynawski klimat, trzeba dodać do niego trochę cynamonu. Wybór owoców to już kwestia gustu.
Bûche de Noël
Tradycyjne, francuskie ciasto z założenia ma przypominać polano drewna. Rolada składa się z kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, którym najczęściej nadaje się smak wanilii, orzecha laskowego czy kawy.
Bacalhau da Consoada
Pochodzące z Portugalii danie składa się z dorsza, ziemniaków, jajek na twardo i (najczęściej) kapusty.
Flæskesteg
Duńska pieczeń wołowa z chrupiącą skórką na wierzchu. Najlepiej smakuje z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Panettone
W pochodzącej z Mediolanu babce nie może zabraknąć rodzynek i oraz kandyzowanych kawałków skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Podobno najpyszniejsza jest z serkiem mascarpone.
Ponche Navideño
Meksykański poncz przypomina dobrze znanego nam grzańca. Podgrzane czerwone wino z jabłkiem, cynamonem i pomarańczami pasuje w sam raz na zimne, świąteczne dni.
Nadziewany indyk
Amerykanie jedzą go nie tylko w Święto Dziękczynienia, ale także podczas Wigilii. Mięso pieczone mi.n. z bekonem, grzybami, jabłkiem, cebulą i ziołami musi im naprawdę smakować.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.