Chowasz to jedzenie do lodówki? To duży błąd
Lepiej zmień nawyki
Pokutuje przekonanie, że możemy wrzucić do lodówki każdy produkt spożywczy, by na dłużej utrzymał świeżość. Jednak nie każde jedzenie dobrze znosi niskie temperatury, a po wyciągnięciu z chłodziarki traci smak, a czasem nawet szybciej się psuje.
"Daily Mail" podało listę ośmiu produktów, które nigdy nie powinny zagościć w naszych lodówkach. Niektóre pozycje na pewno was zaskoczą.
Pomidory
Chłodne powietrze wstrzymuje ich proces dojrzewania. Trzymane w lodówce tracą smak i robią się nieprzyjemnie miękkie. Lepiej po prostu zostawić jej w koszyku na kuchennym blacie.
Bazylia
Trzymana w lodówce absorbuje zapachy innego jedzenia, a po wyjęciu szybciej więdnie. Lepiej przechowywać ją jak inne rośliny, na parapecie w doniczce.
Ziemniaki
Schłodzone ziemniaki podczas gotowania wydzielają więcej cukru, więc są o wiele słodsze w smaku. Zamiast tego lepiej trzymać je w ocienionym miejscu, w torbie przepuszczającej powietrze.
Chleb
Przez niskie temperatury zawarta w nim skrobia krystalizuje się o wiele szybciej niż w temperaturze pokojowej. Ten proces sprawia, że pieczywo staje się twarde jak kamień.
Kawa
Ziarna kawy tracą w lodówce aromat i chłoną zapachy jedzenia. Zamiast tego powinny być przechowywane w szafce.
Otwarte puszki
Po wpływem niskich temperatur do jedzenia przenikają zawarte w puszkach metale. Resztki lepiej trzymać w specjalnych pojemnikach z atestem.
Banany
Nie jest tajemnicą, że to egzotyczne owoce, które najlepiej "czują się" w cieple. Wrzucając je do lodówki, jak w przypadku pomidorów, hamujemy ich proces dojrzewania. Za to po wyjęciu ich skórka o wiele szybciej robi się czarna.
Arbuzy
Te trzymane w temperaturze pokojowej mają o wiele więcej antyoksydantów i dłużej pozostają świeże od tych przetrzymywanych w lodówce. Zimne może i są smaczniejsze, ale na pewno nie zdrowsze.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
{:external}