Czekoladowe pajączki i pasta z drożdzy. Australijskie specjały
Australijskie przysmaki
Dla większości Europejczyków Australia to kraj pełen dziwnych ssaków, jadowitych węzy i pająków oraz ludzi z zabawnym akcentem. Do listy australijskich dziwów warto dorzucić kolejną pozycję w postaci wyjątkowo zaskakujących potraw i przekąsek.
W większości sklepów spożywczych i restauracji na Antypodach można dostać stek z krokodyla i mięso kangura. Jest to przypuszczalnie jedno z niewielu państw, którego obywatele nie mają problemu ze zjedzeniem narodowego symbolu.
Burger all inclusive
Australijczycy lubią sycące potrawy. Dlatego też ich burgery są zazwyczaj naładowane wszelkimi możliwymi składnikami, a w tym przypadku bekonem, smażonym jajkiem, sałatą, pomidorem i... ananasem.
Kanapki na bogato
Mieszkańcy Antypodów gustują również w kanapkach ze zwykłego tostowego chleba, o ile są one podane z odpowiednio dużą liczbą dodatków.
Drożdże na śniadanie
W Australii i Nowej Zelandii niezwykłą popularnością cieszy się także pasta zrobiona z wyciągu z drożdży z warzywami i przyprawami, którą smaruje się śniadaniowe kanapki i tosty.
Kurza sól
Choć ciężko nam to sobie wyobrazić, w australijskiej kuchni używa się soli o smaku... kurczaka. Dzięki temu można zjeść same frytki i mieć wrażenie, że spożyło się również mięso.
Tłuste żarcie
Australijczycy wprost uwielbiają dania smażone na głębokim tłuszczu. Często są to potrawy inspirowane kuchnią azjatycką.
Kapuściana przekąska
Wśród ulubionych tłustych przekąsek mieszkańców Australii można znaleźć m.in. krokiety z kapustą.
Ziemniaczane smakołyki
Australijczycy mają również własną wersję placków ziemniaczanych, smażonych rzecz jasna na głębokim tłuszczu.
Mała profanacja
Owoce morza tam są powszechnie dostępne i cieszą się ogromną popularnością. Czasem z dosyć nietypowymi dodatkami, np. majonezu.
Na bogato
Australijczycy lubią, gdy ich talerze są wypełnione po brzegi. Dlatego też podają sznycle nie tylko z frytkami i warzywami, ale również z gęstym sosem pomidorowym, roztopionym serem i kawałkami szynki.
Czekoladowe pająki
Mieszkając w kraju słynącym z ogromnych, jadowitych pająków, nie sposób uniknąć ich obecności również w kuchni. Australijczycy chętnie przygotowują czekoladowe pajączki na deser.
Pełna micha
W dawnej kolonii brytyjskiej nie mogło zabranąć licznych inspiracji angielską kuchnią. Mimo wszystko pomysł zanurzenia placka faszerowanego mięsem w gęstej zupie z groszku wydaje się nieco ekstremalny.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.