Jajka w kształcie kiełbasy w 7 prostych krokach
Podłużne jajeczka
Lubicie eksperymentować w kuchni? Interesują was niecodzienne rozwiązania kulinarne wykorzystujące podstawowe produkty, które każdy posiada w zasobach własnej lodówki? Oto sposób na stworzenie podłużnych jajek. Najlepsze jest to, że możecie zrobić je samemu w domowych warunkach.
Krok 1.
Na etapie produkcji fabrycznej jajka wyciągane są przez specjalną maszynę z pudełek. Na każde przypada jedna ssawka, która separuje produkt od opakowania.
Krok 2.
W tym momencie kolejne urządzenie oddziela białka od żółtek.
Krok 3.
Do specjalnych, głębokich na kilkadziesiąt centymetrów, otworów wsuwane są podłużne formy.
Krok 4.
W tym momencie do podłużnych form trafia płynne białko. Wtedy też maszyna zapełnia otwory wrzącą wodą, która ścina białko wewnątrz form.
Krok 5.
Włożony wcześniej do formy metalowy sztyft powoduje, że białko ścina się wokół niego, pozostawiając wolną przestrzeń wewnątrz ściętej masy. To doskonały moment na uzupełnienie produktu o żółtko, które dostarczane jest do środka poprzez specjalne lejki, podłączone do oddzielnej kadzi.
Krok 6.
W tym momencie całość jest ponownie przegotowywana wewnątrz głębokich otworów.
Krok 7.
Ostatni krok to selekcja, której dokonują pracownicy zakładu produkcyjnego. Oddzielają foremne produkty od tych mniej udanych oraz pakują je z pomocą maszyny do odpowiednich opakowań, które na samym końcu łańcucha trafiają na sklepowe półki.