Jak je się Nutellę na świecie?
Wielka Brytania
Macie ochotę na Nutellę bez wychodzenia z baru? Christopher’s Covent Garden daje wam taką możliwość. Restauracja oferuje drinka na bazie czekoladowego przysmaku pod nazwą Nutella Martini. Połączenie z waniliową wódką wydaje się być nadmiarem słodyczy, ale podobno nikt nie kończy na jednym takim drinku.
Australia
"Tella Ball" to pączek wypełniony po brzegi czekoladowym kremem, podany na szczycie równie mocno czekoladowego shake'a. Był to punkt wyjścia do założenia całego sklepu z tego typu smakołykami.
Pakistan
Paratha to płaski chlebek indyjski, zrobiony z razowej mąki pszenicznej, smażony w ghi lub oleju. Nadziewane się go najróżniejszymi dodatkami, ale na słodko rządzi czekolada. Do tego banany i mamy syty posiłek na śniadanie :)
USA
Co Amerykanie lubią najbardziej? Pizzę. Wcześniej czy później musieli połączyć ją z Nutellą. W ten sposób powstał przysmak, który niespodziewanie okazał się hitem.
Meksyk
Nutellę wpychano już chyba do wszystkich typowo meksykańskich dań, jak np. quesadilla czy empanada. I każde połączenie okazało się wyśmienite. Szczególnie jednak popularna jest czekoladowa quesadilla, czyli tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem i oczywiście dodatkiem Nutelli.
Indie
Babeczki z Nutellą piecze się na całym świecie, ale chyba w niewielu miejscach poza Indiami sprzedaje się je w formie płynnej. Klient wybiera, na co ma ochotę, a następnie wybrana babeczka jest blendowana i zamieniana w milkshake. Prawdziwy hit w Mumbaju.
Włochy
Panna cotta to deser pochodzący z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Co jednak, jeśli dodamy do składników Nutellę? Powstaje prawdziwy hit!