Na maturze pustka w głowie? Sposoby na polepszenie pamięci

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com | Imo_flow

/ 8Już nie zapomnisz

Obraz
© Pixabay.com | Imo_flow

Uczyłeś się intensywnie przez ostatnie tygodnie lub miesiące, a teraz boisz się, że możesz zapomnieć o czymś ważnym podczas egzaminu maturalnego? Przy wysiłku umysłowym warto sięgnąć po odpowiednie produkty spożywcze, które „nakarmią” twój mózg i poprawią pamięć.

Dietetyk Lisa Guy radzi w bodyandsoul.com.au, co jeść, aby mózg lepiej funkcjonował.

/ 8Jajka

Obraz
© Pixabay/jackmac

Jajka są źródłem lecytyny, która ułatwia zapamiętywanie i uczenie się, sprzyja także koncentracji. Zawierają kwasy omega-3, które poprawiają funkcjonowanie pamięci u młodych osób. Zaleca się jedzenie przynajmniej 5 jajek w tygodniu.

/ 8Tłuste ryby

Obraz
© Pixabay/cattalin

Łosoś, sardynki i inne tłuste ryby są bogate w DHA, wielonienasycony kwas tłuszczowy niezbędny dla rozwoju mózgu. Są bogate również w kwasy tłuszczowe omega-3, które odpowiadają za sprawne działanie mózgu i poprawę pamięci. Staraj się jeść ryby przynajmniej trzy razy w tygodniu.

/ 8Orzechy

Obraz
© Pixabay/mupfel80

Z badania opublikowanego w magazynie „American Journal of Epidemiology” wynika, że na poprawę pamięci wpływa witamina E, a orzechy zawierają jej bardzo dużo. Znajduje się w nich także kwas elagowy - przeciwutleniacz, który chroni mózg przed wolnymi rodnikami.

/ 8Rozmaryn

Obraz
© Flickr/spablab

Od dawna wiadomo, że rozmaryn poprawia pamięć. Zielarze mieli takie przypuszczenia już setki lat temu, a w 2013 roku udowodnili to naukowcy z Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego. Możesz użyć rozmarynu jako przyprawy, a jeżeli ci nie smakuje, dodawaj olejki eteryczne do kremów albo kąpieli.

/ 8Miłorząb

Obraz
© Pixabay/Efraimstochter

Miłorząb nazywany jest „ziołem mózgu”. Poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych poprawia krążenie krwi; wtedy nasz mózg lepiej pracuje. Jeśli nie smakuje ci herbata z miłorzębu, zaopatrz się w suplementy diety z tym składnikiem.

/ 8Mięso z indyka

Obraz
© Pixabay/isfara

Indycze mięso zawiera L-tyrozynę, aminokwas niezbędny do produkcji dopaminy. Ten organiczny związek chemiczny, oprócz tego, że jest nazywany „hormonem przyjemności i nagrody”, poprawia koncentrację i pamięć.

/ 8Zielone warzywa

Obraz
© Pixabay/artverau

Szpinak i brokuły są bezcennym źródłem witaminy E i kwasu foliowego. Witamina E zwiększa dopływ tlenu do mózgu. Dla naukowców nie jest do końca jasne, w jaki sposób kwas foliowy poprawia pamięć, ale prawdopodobnie obniża poziom homocysteiny. Związek ten, przy dużym stężeniu, prowadzi do obumierania komórek nerwowych w mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos