Naturalne antybiotyki w twojej kuchni. Zapomnij o aptece
Zdrowie w zasięgu ręki
Od dawna wiadomo, że łykamy zbyt wiele antybiotyków. Bakterie stają się na nie odporne, więc coraz trudniej leczyć choroby, które powodują. Może warto zamiast sięgania po kolejny antybiotyk, poznać żywność i zioła o podobnym działaniu. Serwis naturalnews.com przypomina metody, które stosowali jeszcze nasi przodkowie. Wszystkie są w zasięgu ręki i nie straciły leczniczej mocy.
Oregano
Jest w niemal każdej kuchni, rzadko jednak zastanawiamy się nad jego właściwościami. Oregano ma działanie przeciwbakteryjne, pomaga w trawieniu i sprzyja utracie wagi. Dodatkowo w oleju z oregano znajduje się karwakrol, związek chemiczny który wyjątkowo skutecznie niszczy ropne bakterie.
Ocet jabłkowy
Wielu nazywa go eliksirem życia. Ma właściwości antyseptyczne i antygrzybiczne. Choć jest kwaśny, dzięki minerałom alkalizuje (czyli odkwasza) organizm. Może również obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Miód
O jego antybakteryjnych właściwościach wiedzieli już starożytni Rzymianie. Wykorzystywali go do leczenia ran i zapobiegania dalszym infekcjom. Do dziś na całym świecie miód wykorzystuje się jako naturalny środek przeciwbakteryjny, przeciwzapalny i antyseptyczny.
Kurkuma
Aromatyczna przyprawa ma doskonałe właściwości przeciwbakteryjne. Działa zarówno spożywana z posiłkiem jak i stosowana zewnętrznie na rany. Można wymieszać ją z miodem, by stworzyć naturalny krem na skórę.
Czosnek
To znacznie więcej niż tylko smaczna roślina. Jest bardzo silnym naturalnym antybiotykiem. Pomoże wyleczyć każde przeziębienie. Występujące w czosnku związki chemiczne, allicyny, mają działanie przeciwgrzybiczne. Chronią też przed pasożytami i bakteriami.
Ekstrakt z pestek grejpfruta
Według magazynu “Journal of Alternative and Complementary Medicine”, wyciąg z pestek grejpfruta skutecznie zwalcza ponad 800 wirusów i bakterii, a także około 100 rodzajów grzybów i pasożytów. Podobnie jak ocet jabłkowy, ekstrakt odkwasza organizm, wpływa także korzystnie na florę jelit.
Kapusta
Zawarte w niej związki siarki są skuteczną pomocą w walce z rakiem. Dodatkowo warzywo zawiera dużo witaminy C. 100 gramów kapusty zapewni 75 procent dziennego zapotrzebowanie na tę witaminę.
Olej kokosowy
Warto używać go w kuchni, ponieważ ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zawiera także cenne przeciwutleniacze zwalczające liczne choroby (np. cukrzycę czy choroby układu krążenia).