Dla zdrowia
Temat typowo letni, ale przecież nie chodzi tu tylko o wygląd. Poznajcie kilka przykładów jedzenia, które powinniście omijać szerokim łukiem, jeśli chcecie mieć zdrowy, płaski brzuch. Kilka rad przygotował brytyjski dziennik „Daily Mail”.
Soczewica
To warzywo bogate w błonnik. Minusem jest jednak to, że po zjedzeniu soczewicy mamy gazy, które wzdymają brzuch. Warto ją zatem ograniczyć, a jeśli już jeść, to jaśniejsze odmiany.
Mąka
Na nią powinny uważać szczególnie osoby z celiakią lub nietolerujące glutenu. Są narażone także na gazy, wzdęcia, biegunkę czy bóle brzucha. Żadna z tych czterech rzeczy na pewno nie przyczyni się do osiągnięcia dobrej sylwetki.
Jabłka
Zdrowa dieta powinna obfitować w owoce, ale wcale nie musimy ich jeść surowych. Pieczone jabłka sprawdzą się o wiele lepiej, bo nasz organizm sprawniej je trawi. Nie będziemy martwić się gazami czy wzdęciami, które często po nich występują.
Napoje gazowane
Bez względu na to, o jakich rodzajach bąbelków mówimy, jedno jest pewne – pijąc je, pochłaniamy ogromne ilości dwutlenku węgla. Ten w naszych jelitach powoduje wzdęcia, a nawet skurcze. Lepiej zatem pić napoje bez gazu.
Fast food
Praktycznie każdy wie, że aby mieć płaski brzuch, trzeba o nich zapomnieć. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę dlaczego. Cukry w nich zawarte może i szybko zostaną strawione, ale tłuszcz (którego często w nich nie brakuje) zostanie w naszym żołądku na dłużej. Przez to najprawdopodobniej czekają nas bóle i wzdęcia.
Nabiał
Na uwadze powinny mieć ten rodzaj jedzenia szczególnie osoby, które podejrzewają u siebie nietolerancję laktozy. Objawia się ona tym, że po zjedzeniu nabiału mamy problemy z uczuciem ciężkości, gazami czy biegunką. Jeśli tak, lepiej przestawmy się na produkty bez laktozy, jak np. mleko migdałowe.
Sól
Słone przekąski, czy też przesalanie potraw, to zabójstwo dla płaskiego brzucha. Wszystko przez jedną z właściwości soli. Ona po prostu zatrzymuje wodę w organizmie. Jej nadmiar sprawi, że przytyjemy.
Cebula
Unikajmy jedzenia jej na surowo. Jest źródłem fruktanów, które powodują wzdęcia. Lepszym pomysłem jest ugotowanie cebuli albo zastąpienie jej innymi przyprawami czy ziołami.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.