Jak mleko z miodem
Nie tylko mleko z miodem może poprawić naszą odporność. Warto o tym pamiętać, szczególnie gdy pogoda nie dopisuje, a wszyscy wokół są przeziębieni. Oto zdecydowanie mniej oczywiste kulinarne rozwiązania, które pomogą wam bezproblemowo przetrwać do wiosny.
Pomidory i oliwa z oliwek
Pomidory są bogate w karotenoidy, które wzmacniają naszą naturalną odporność. Jest w nich także sporo antyoksydantów spowalniających procesy starzenia. Naukowcy twierdzą, że tłuszcze roślinne, takie jak właśnie oliwa, znacznie zwiększają ich wchłanianie przez organizm.
Fasolka i kalafior
Nie tylko dobrze smakują, ale świetnie się uzupełniają. Kalafior jest bogaty w witaminę C, a fasolka szparagowa w żelazo, które zwiększa przyswajalność tej witaminy.
Łosoś i śmietana
Łosoś jest jednym z niewielu składników diety bogatym w witaminę D. Głównym jej źródłem jest promieniowanie słoneczne. Ta witamina jest niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia obecnego w nabiale. Właśnie dlatego warto czasem do łososia dodać śmietanowego sosu.
Zielona herbata i sok z cytryny
Zielona herbata to jedno z największych źródeł antyoksydantów. Jednak, by przyswoić ich jak najwięcej, najlepiej połączyć ją z sokiem z cytryny, który idealnie spełni to zadanie. Poza tym, takie połączenie świetnie smakuje.
Banany i jogurt
Inulina, w którą bogate są banany, również wspomaga wchłanianie wapnia z nabiału. Warto o tym pamiętać, gdy sięga się po jogurt.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.