Wiedz co jesz: kurczak z fermy i kurczak z wolnego wybiegu

Obraz
Źródło zdjęć: © reddit

/ 4Kurczak z fermy

Obraz
© ellipses1/Reddit

Amerykański drób, w przeliczeniu za nieco ponad 8 zł za kilogram, pochodzi z dużej fermy, a to wiąże się z pewnymi konsekwencjami. Kurczak z "fabryki" nigdy nie będzie wyglądał tak, jak ten z wolnego wybiegu. Jeden z użytkowników Reddita kupił obydwa i postanowił pokazać różnice.

W dziale r/food niejaki ellipses1 opisał swoje obawy odnośnie jakości mięsa z fermy. Porównując z droższym mięsem kurczaka "biegającego swobodnie i karmionego lepiej", pisał o higienie obróbki i wyglądzie. Nie poruszył kwestii smaku.

/ 4Z bliska

Obraz
© ellipses1/Reddit

Tak po rozpakowaniu wyglądał kurczak z supermarketu.

Autor wpisu sugeruje, że to gatunek cornish cross.

/ 4Niezbyt zachęcający

Obraz
© ellipses1/Reddit

Pierwsze, na co zwracamy uwagę, to skóra. Wygląda, jakby ktoś zawinął ptaka w papier toaletowy. Cienka, anemiczna wskazuje na niskoproteinową dietę - pisze ellipses1.

Użytkownik Reddita obawia się, że kurczaka najpewniej źle oczyszczono, na skutek czego w rzeźni mięso mogło zostać zakażone bakteriami jelitowymi.

/ 4Wolny wybieg oznacza lepsze mięso?

Obraz
© ellipses1/Reddit

Kurczaka z supermarketu ellipses1 porównał z mięsem kupionym w innym miejscu, być może na targu. Faktycznie, ten kurczak wygląda zupełnie inaczej. Ale czy jest zdrowszy?

Wpis ellipses1 został skonfrontowany z wiedzą osób zawodowo zajmujących się ubojem drobiu. Przyniosło to kilka ciekawych sprostowań. Użytkownik floridavet napisał, że mięso tego typu zawsze czyści maszyna, więc zdrowy rozsądek nakazuje właściwą obróbkę termiczną. Jedzenie surowego mięsa byłoby ryzykowne. Odniósł się też do pozostałych uwag o wyglądzie:

Kolor skóry kurczaka nie ma wiele wspólnego z jakością mięsa. Zależy od genów (biała skóra to cecha dominująca, żółta nie), a nie od jedzenia. Im więcej karotenu w karmie, tym skóra ma bardziej żółty odcień. Co do grubości skóry, ta na kurczaku musi być cienka i przeźroczysta, bo zwierzę jest młode (7 tygodni). W tym konkretnym przypadku zwierzę było nieco starsze, dlatego pod skórą jest więcej tłuszczu, a ona sama jest bardziej elastyczna. Obecność piór lub ich brak zależy od metody uboju. Na fermie kura jest porażana prądem, przez co maszynie łatwiej ją oskubać - czytamy.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop