To proste!
Zdrowe odżywianie to nie tylko pozbycie się z diety słodyczy i fast foodów. Wpływ na nie mają także szczegóły, o których pewnie nie pamiętacie na co dzień. Ważne jest to, jak przyrządzane jest jedzenie, a nie same produkty.
Nie siekaj warzyw
Drobne krojenie warzyw powoduje, że tracą one większość witamin. Te "uciekają" podczas podgrzewania. Dlatego pokrojenie ich w duże kawałki jest o wiele korzystniejsze. Mniejsza powierzchnia warzywa będzie narażona na kontakt z ciepłem, dzięki czemu stracisz mniej jego drogocennych właściwości.
Podgrzewaj pomidory
Likopeny, których w pomidorach jest mnóstwo, pomagają zapobiegać nowotworom. Ich skuteczne działanie jest jednak możliwe tylko wtedy, gdy pomidory są ciepłe. Dlatego warto te warzywa jeść nie tylko na surowo.
Nie obieraj ziemniaków
W skórce ziemniaków znajduje się bardzo dużo żelaza i witaminy C. Dlatego nie warto się jej pozbywać. Wystarczy dokładnie umyć ziemniaki przed gotowaniem i obieranie można sobie odpuścić.
Nie rozgotowuj makaronu
Zbyt szybkie trawienie makaronu może sprawić, że do krwiobiegu trafi dużo cukrów. Dlatego warto jeść makaron al dente, który nieco trudniej się trawi, dzięki czemu cukry nie trafiają do krwi w tak szybkim tempie.
Nie krój marchwi
Gotowanie marchwi w całości pozwala na utratę o 25 proc. mniej witamin niż gdy gotuje się ją pokrojoną. Jeśli nie chcecie jej jeść w takiej formie, zawsze można pokroić warzywo po ugotowaniu.
Nie smaż łososia
Ta ryba jest niezwykle bogata w kwasy Omega-3. Te jednak niezbyt dobrze znoszą wysoką temperaturę i większość z nich znika podczas smażenia. Dlatego o wiele lepiej jest ugotować łososia na parze lub upiec w piekarniku.
Nie mocz warzyw
Większość warzyw jest bogata w witaminę C. Jednak ich zbyt długie przebywanie w wodzie sprawia, że witamina zostaje wypłukana. Należy pamiętać o myciu warzyw, jednak nie powinno się ich trzymać zbyt długo w wodzie.
Łącz warzywa z tłuszczami
Przyswajanie witamin takich jak A, D, E czy K jest o wiele lepsze, gdy są one połączone z tłuszczami. Świetna w tym przypadku będzie oliwa z oliwek, która w połączeniu z sałatą pozwala przyswoić o 3 razy więcej witamin, niż gdyby jeść ją bez tłustego dodatku.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.