Dagmara Smykla-Jakubiak
Dagmara Smykla-Jakubiak| 

Domowy przepis na nutellę. Smakuje jak ze sklepu. Będziecie zaskoczeni

1

Przepis na domową nutellę, która powali na kolana wszystkich miłośników słodyczy. Jest naprawdę prosty, możesz go łatwo modyfikować. A domowa nutella jest o niebo lepsza od sklepowego odpowiednika, który w składzie ma głównie cukier.

Przepis na domową nutellę
Przepis na domową nutellę (YouTube.com, Downshiftology)

Domowa nutella to prawdziwy krem z orzechów. Większość z nas nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak aromatyczne są orzechy laskowe. Spróbuj tego przepisu, a nigdy więcej nie spojrzysz na sklepową nutellę.

Przepis na domową nutellę. Potrzebne składniki:

  • 100 g orzechów laskowych (lub gotowa pasta 100 proc. orzechów)
  • 2 czubate łyżki kakao (lub więcej)
  • łyżeczka miodu lub innego słodzika/5 daktyli
  • 1/4 szklanki wody lub mleka

Albo:

  • 100 g orzechów laskowych (lub gotowa pasta 100 proc. orzechów)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przepis na domową nutellę. Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza, wysyp na blaszkę orzechy i praż je przez 15 minut
  • Wystudź orzechy, wrzuć je do ściereczki i pocieraj o siebie, żeby zeszło z nich jak najwięcej skórki (jest gorzka)
  • Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i blenduj do uzyskania jednolitej masy
  • Jeśli używasz gorzkiej czekolady: rozpuść ją z mlekiem lub wodą, a potem zblenduj razem z orzechami

I gotowe! Możesz eksperymentować, zastępując część orzechów laskowych innymi rodzajami, dodać więcej kakao lub zamienić miód na syrop klonowy. Domowa nutella będzie doskonale smakowała na plackach lub chlebku bananowym.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić