Domowy przepis na nutellę. Smakuje jak ze sklepu. Będziecie zaskoczeni
Przepis na domową nutellę, która powali na kolana wszystkich miłośników słodyczy. Jest naprawdę prosty, możesz go łatwo modyfikować. A domowa nutella jest o niebo lepsza od sklepowego odpowiednika, który w składzie ma głównie cukier.
Źródło zdjęć: © YouTube.com | Downshiftology
Domowa nutella to prawdziwy krem z orzechów. Większość z nas nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak aromatyczne są orzechy laskowe. Spróbuj tego przepisu, a nigdy więcej nie spojrzysz na sklepową nutellę.
Przepis na domową nutellę. Potrzebne składniki:
- 100 g orzechów laskowych (lub gotowa pasta 100 proc. orzechów)
- 2 czubate łyżki kakao (lub więcej)
- łyżeczka miodu lub innego słodzika/5 daktyli
- 1/4 szklanki wody lub mleka
Albo:
- 100 g orzechów laskowych (lub gotowa pasta 100 proc. orzechów)
- 50 g gorzkiej czekolady
Przepis na domową nutellę. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza, wysyp na blaszkę orzechy i praż je przez 15 minut
- Wystudź orzechy, wrzuć je do ściereczki i pocieraj o siebie, żeby zeszło z nich jak najwięcej skórki (jest gorzka)
- Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i blenduj do uzyskania jednolitej masy
- Jeśli używasz gorzkiej czekolady: rozpuść ją z mlekiem lub wodą, a potem zblenduj razem z orzechami
I gotowe! Możesz eksperymentować, zastępując część orzechów laskowych innymi rodzajami, dodać więcej kakao lub zamienić miód na syrop klonowy. Domowa nutella będzie doskonale smakowała na plackach lub chlebku bananowym.