GIS ostrzega przed łyżką kuchenną Q-touch – zagrożenie dla zdrowia
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące łyżki kuchennej marki Q-touch. Badania wykazały, że produkt ten może uwalniać do żywności szkodliwe pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumentów
Jak informuje Polska Agencja Prasowa, GIS poinformował, że podczas testów stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki kuchennej Q-touch do żywności. "Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" – podkreślił Inspektorat w komunikacie.
Ostrzeżenie dotyczy produktu o nazwie "Łyżka kuchenna Q-touch" z kodem produktu 30278 oraz kodem kreskowym 3141333302786. Akcesorium pochodzi z Chin, a jego importerem jest firma Q-TOUCH POLSKA Sp. z o.o., z siedzibą przy ul. Polnej 5 w Wólce Kosowskiej (05-552).
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Dystrybutor w Polsce zobowiązał się do wycofania wadliwego produktu z rynku oraz do poinformowania swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji. GIS zaleca konsumentom, aby nie używali tej łyżki do kontaktu z żywnością ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
GIS apeluje o ostrożność przy wyborze akcesoriów kuchennych i zwraca uwagę na bezpieczeństwo produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Aminy aromatyczne niebezpieczne dla zdrowia
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą występować w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, gdzie stanowią pozostałość monomerów lub jako produkt rozkładu barwników azowych. Ich poziom w produktach jest ściśle określony. Jego przekroczenie wiąże się z decyzją o wycofaniu produktu ze sprzedaży.
Pierwszorzędne aminy aromatyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie, wykazując się działaniem mutagennym, kancerogennym i hemotoksycznym. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku, pod kątem obecności amin aromatycznych badane są najczęściej "wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki".