Angelika Czarnecka| 

Kobieta zmarła, mąż walczy o życie. Zjedli tę rybę

93

83-letnia kobieta z Malezji zmarła, a jej 84-letni mąż walczy w szpitalu o życie. Małżeństwo zjadło rybę z rodzaju rozdymkowatych. Córka podaje, że zakupiona w zeszłym tygodniu przez jej ojca ryba posiadała substancje trujące.

Kobieta zmarła, mąż walczy o życie. Zjedli tę rybę
Małżeństwo z Malezji zatruło się rybą rozdymką. Fot./Adobe Stock (Adobe Stock)

Jak podaje córka małżeństwa Ng Ai Lee, jej rodzice zatruli się rybą, którą zakupił jej ojciec w lokalnym sklepie rybnym. Dla 83-letniej matki ryba okazała się zabójcza, z kolei 84-latek wciąż walczy w szpitalu o życie.

Moi rodzice kupowali ryby od tego samego sprzedawcy przez wiele lat - wyznaje córka. 

- Nie kupiłby czegoś, wiedząc, że zjedzenie tego naraziłoby ich życie na niebezpieczeństwo- dodaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Polska na tym straci? Generał nie ma wątpliwości

Kobieta zmarła przez zjedzenie ryby rozdymki

Ling Tian Soon, przewodniczący zdrowia i wspólnoty Johor w południowej Malezji przekazał, że niedługo po tym jak małżeństwo umyło i ugotowało rybę, Lim Siew Guan zaczęła mieć dreszcze i trudności z oddychaniem. 

Godzinę później jej mąż także doświadczył podobnych objawów- mówił Ling Tian Soon.

Parę zawiózł do szpitala ich syn, wkrótce jednak jego matka zmarła. Jako przyczynę śmierci podaje zatrucie pokarmowe spowodowane uwolnieniem się silnych toksyn do organizmu. 

Córka Ng Ai Lee mieszka w Kuala Lampur. Wyznała, że bardzo się spieszyła, by móc być przy swojej matce, jednak spóźniła się i zastała kobietę już martwą. 

Byłam załamana (...) Ból i emocje, jakie wtedy czułam są nie do opisania, ponieważ w ogóle się tego nie spodziewałam - mówi córka. 

Poinformowała, że jej ojciec obecnie znajduje się w śpiączce i lekarze walczą, by przeżył. 

Jestem przygotowana na najgorsze, bo lekarz powiedział nam, że nawet jeżeli tata przeżyje, to już nigdy nie będzie taki sam jak wcześniej ze względu na swój podeszły wiek - dodaje Lee. 

Ryba rozdymka może zawierać w sobie potencjalnie groźne i toksyczne substancje, które niestety mogą prowadzić nawet do śmierci. Nie pomoże tutaj ani mrożenie ryby, ani jej gotowanie. 

Na truciznę, jeżeli jest w rybie, organizm może zareagować już w ciągu 20 minut. 

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić