Masz ten ser? GIS ostrzega przed jego spożywaniem
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania partii sera MORBIER AOP z powodu podejrzenia obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku partii sera MORBIER AOP. Powodem jest podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli, która produkuje toksynę Shiga (STEC).
Jak informuje Polska Agencja Prasowa, wycofaniem objęte są wszystkie partie sera MORBIER AOP z datami minimalnej trwałości: 29.03.2025, 22.03.2025, 15.03.2025, 08.03.2025, 08.02.2025, 30.01.2025, 23.01.2025 oraz 09.01.2025. Produkt pochodzi z Francji, a jego wycofanie jest monitorowane przez organy urzędowej kontroli żywności.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Zakażenie bakterią STEC może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Może doprowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może dojść do zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej. GIS podkreśla, że choć takie przypadki są niezwykle rzadkie, ale wymagają natychmiastowej reakcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
GIS podkreśla, że nie należy spożywać sera z żadnej z wymienionych w komunikacie partii. W przypadku osób, które już spożyły produkt, GIS zaleca obserwację, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów o jak najszybsze zgłoszenie się do lekarza.
Działania GIS
GIS otrzymał informację o wycofaniu poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Na stronie internetowej GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności. Celem tych działań jest nie tylko informowanie konsumentów, ale także umożliwienie szybkiego zwrotu produktów do sklepów i ich wycofania z asortymentu.
Ostrzeżenie nie ma na celu piętnowania przedsiębiorców, lecz zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom. Wskazanych w ostrzeżeniach GIS produktów nie należy spożywać.