Salmonella w jajkach z Biedronki. GIS wydał ostrzeżenie
W jajkach, które trafiły do sklepów sieci Biedronka, wykryta została obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował już, której partii dotyczy ten problem.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) donosi, że "na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej".
Biedronka. Salmonella w jajkach - szczegóły dot. produktu.
Produkt – Jaja świeże L Moja Kurka.
Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021
Numer partii: 17/09/2021 PSK 98
Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306
Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - przestrzega GIS.
Biedronka. Jajka wycofane z obrotu
GIS przekazał, że "Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców".
Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych - dodano.
Na tym jednak nie koniec. W ramach postępowania Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.