aktualizacja 

Nałóż na patelnię i poczekaj. Będzie jak ze sklepu

52

Zaschnięty brud oraz przypalenia to wyjątkowo trudne w usunięciu z patelni ślady po smażeniu. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby ułatwić sobie życie. Oto nasze sprawdzone propozycje.

Nałóż na patelnię i poczekaj. Będzie jak ze sklepu
Jak doczyścić zabrudzoną patelnię? - zdjęcie ilustracyjne (Adobe Stock, Adobe)

Zmywanie nie jest najprzyjemniejszą czynnością w całym procesie przygotowywania potraw. Zwłaszcza jeśli musimy się zmierzyć z przypaloną patelnią. Jest jednak wiele wyjść z tej sytuacji. Oto kilka najlepszych sposobów na pozbycie się uciążliwych zabrudzeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Torebka po herbacie pomoże w myciu naczyń

Przypalona patelnia? To już nie problem

Patelnie mają to do siebie, że bardzo szybko ulegają przypaleniom - i to zarówno w środku, jak i na zewnątrz naczynia. Nie każdy ma w domu zmywarkę, a czasem nawet sprzęt AGD nie jest w stanie doczyścić patelni do końca. Jak sobie poradzić w tej sytuacji? Już wyjaśniamy.

Na początek upewnijmy się, jaki sposób mycia patelni zaleca producent. Niektóre modele wykonane z użyciem powłoki ceramicznej lub teflonowej są bardzo delikatne i nie wolno ich mocno szorować.

Pierwszym domowym sposobem na doczyszczenie naczynia jest przygotowanie pasty z sody oczyszczonej. Wsypujemy sześć łyżeczek tego produktu do naczynia, a następnie dodajemy 1/4 szklanki wody utlenionej. Dokładnie mieszamy, a gdy powstanie już pasta, rozkładamy ją równomiernie na przypalenia. Odczekujemy 10 minut, a następnie myjemy naczynie, delikatnie zmywając zaschnięty produkt.

Ten sposób znały nasze babcie

Następnym domowym sposobem na przypalony spód patelni jest zakup kwasku cytrynowego. Wystarczy, że rozpuścimy łyżeczkę produktu w niewielkiej ilości wody, a następnie doprowadzimy mieszaninę do wrzenia. Wówczas umieszczamy patelnię w innym naczyniu i zalewamy brudny spód gorącym roztworem. Najlepiej, jeśli pozostawimy w cytrynowej wodzie na kilka godzin.

Później przecieramy patelnię czystą ściereczką, myjemy zwykłym płynem do naczyń i pozostawiamy do wyschnięcia. Kwasek cytrynowy nie dość, że usunie zabrudzenia, to dodatkowo zadziała jak nabłyszczacz do naczyń.

Autor: ZS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić