Nie wyrzucaj skórki od banana. To idealny składnik na wegański bekon

40

W większości gospodarstw domowych skórka od banana ląduje w koszu od razu po obraniu owocu. To błąd – posiada ona wiele praktycznych zastosowań oraz stanowi cenne źródło składników odżywczych. Można na przykład użyć jej do wykonania pysznej i wegańskiej przekąski.

Nie wyrzucaj skórki od banana. To idealny składnik na wegański bekon
Skórka od banana posiada liczne zastosowania i jest bogatym źródłem składników odżywczych (Getty Images)

Skórka od banana może służyć jako nawóz do roślin, pomaga również w gojeniu ran po ukąszeniu owadów. Dodatkowo stanowi bogate źródło błonnika oraz aminokwasów, z czego skwapliwie korzystają pasjonaci eksperymentów kulinarnych, dodając ją do różnych potraw.

Skórka od banana – zastosowanie. Przepis na wegański bekon

Popularną potrawą, której kluczowy składnik stanowi skórka od banana, jest wegański wariant bekonu. Wbrew stereotypom tego typu przysmaki nie są zarezerwowane wyłącznie dla miłośników kuchni roślinnej, lecz przypadną do gustu również zwolennikom bardziej "tradycyjnych" smaków. Jego autorami są youtuberzy John Nonny i Dan Shaba.

Zanim przystąpimy do dodawania kolejnych składników, skórka od banana powinna zostać dokładnie umyta. Należy również pozbyć się z jej wnętrza nadmiaru białych błonek. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie specjalnej marynaty z trzech łyżeczek sosu sojowego i dwóch łyżeczek miodu.

Marynatę należy doprawić przyprawą z wędzonej papryki i czosnku. Wystarczy, że dodamy do sosu i miodu po łyżeczce stołowej każdej z nich. Skórka od banana powinna zostać zanurzona w niej na maksymalnie 20 minut. Po upływie tego czasu należy smażyć skórkę na patelni, aż wszystkie strony staną się zarumienione.

Zobacz także: Zobacz też: Naleśniki z bananem i czekoladą. Najlepszy deser
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić