Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Nie wyrzucaj skórki od banana. To idealny składnik na wegański bekon

22
Podziel się:

W większości gospodarstw domowych skórka od banana ląduje w koszu od razu po obraniu owocu. To błąd – posiada ona wiele praktycznych zastosowań oraz stanowi cenne źródło składników odżywczych. Można na przykład użyć jej do wykonania pysznej i wegańskiej przekąski.

Nie wyrzucaj skórki od banana. To idealny składnik na wegański bekon
Skórka od banana posiada liczne zastosowania i jest bogatym źródłem składników odżywczych (Getty Images)

Skórka od banana może służyć jako nawóz do roślin, pomaga również w gojeniu ran po ukąszeniu owadów. Dodatkowo stanowi bogate źródło błonnika oraz aminokwasów, z czego skwapliwie korzystają pasjonaci eksperymentów kulinarnych, dodając ją do różnych potraw.

Skórka od banana – zastosowanie. Przepis na wegański bekon

Popularną potrawą, której kluczowy składnik stanowi skórka od banana, jest wegański wariant bekonu. Wbrew stereotypom tego typu przysmaki nie są zarezerwowane wyłącznie dla miłośników kuchni roślinnej, lecz przypadną do gustu również zwolennikom bardziej "tradycyjnych" smaków. Jego autorami są youtuberzy John Nonny i Dan Shaba.

Zanim przystąpimy do dodawania kolejnych składników, skórka od banana powinna zostać dokładnie umyta. Należy również pozbyć się z jej wnętrza nadmiaru białych błonek. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie specjalnej marynaty z trzech łyżeczek sosu sojowego i dwóch łyżeczek miodu.

Marynatę należy doprawić przyprawą z wędzonej papryki i czosnku. Wystarczy, że dodamy do sosu i miodu po łyżeczce stołowej każdej z nich. Skórka od banana powinna zostać zanurzona w niej na maksymalnie 20 minut. Po upływie tego czasu należy smażyć skórkę na patelni, aż wszystkie strony staną się zarumienione.

Zobacz także: Zobacz też: Naleśniki z bananem i czekoladą. Najlepszy deser
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(22)
Szymon
rok temu
Genialny pomysł na zero waste. Jutro próbuję <3
Hahaha
rok temu
Banany są nie tylko pryskane ale do kontenerów w których się je transportuje wrzuca się granaty chemiczne żeby się w nich nie zalęgły robaki
Jaaa
rok temu
Musiałabym mieć z głową żeby skórkę z banana jeść. Wolę banana a nie głupa ze siebie robić i udawać że jem bananobekon😂
Babajaga
rok temu
Nawet małpa nie je skórki z banana A ja mam jeść hahah kpina
asdf
rok temu
Pycha!! Juz sobie wyobrazam jak to bedzie smakowalo, no po prostu niebo w gebie. Od tej pory nie bede juz jadl bananow tylko same skorki :)
matka
rok temu
Skórki od bananów są pryskane i to takimi preparatami co napewno nam zaszkodzą ,uczulają bardzo dużo osób narzeka.
Drapieżnik
rok temu
Wole zjeśc tradycyjny bekon, a skórki nie sobie wcinają ci co to wymyślili. Teraz musze zjeść coś co kiedyś miało pysk
jerry
rok temu
drodzy veganie miejcie sumienie rośliny też czują więc jedzcie kamienie
duppeto
rok temu
a opryskane skórki już nie są trujące, hahahha
Mięsożerna
rok temu
Uderza mnie to, że weganie nazywają roślinne pożywienie nazewnictwem odzwierzęcym. Kurczak wegański z fasoli. Wołowina z buraka. Bekon ze skórek od banana (słyszałam też to pod nazwą bananina, trochę, jak baranina...). Nazywajcie rzeczy po imieniu, skoro nie chcecie jeść mięsa, to nie oszukujcie się nazwami.
Vegan
rok temu
I znowu ściema. Weganie nie jedzą miodu. Więc to ani bekon ani wegański.
Kompost
rok temu
To nie moczyć na nawóz?
Z Gdańska
rok temu
To i tak nadal odpad,
Pozdrawiam
rok temu
Dziwni ci weganie i wegetarianie. Wszędzie apelują żeby niejesc mięsa a swoje nie miesne potrawy nazywają jak mięso którego niechcą jeść
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić