Nie wyrzucaj skórki od banana. To idealny składnik na wegański bekon
W większości gospodarstw domowych skórka od banana ląduje w koszu od razu po obraniu owocu. To błąd – posiada ona wiele praktycznych zastosowań oraz stanowi cenne źródło składników odżywczych. Można na przykład użyć jej do wykonania pysznej i wegańskiej przekąski.
Skórka od banana może służyć jako nawóz do roślin, pomaga również w gojeniu ran po ukąszeniu owadów. Dodatkowo stanowi bogate źródło błonnika oraz aminokwasów, z czego skwapliwie korzystają pasjonaci eksperymentów kulinarnych, dodając ją do różnych potraw.
Skórka od banana – zastosowanie. Przepis na wegański bekon
Popularną potrawą, której kluczowy składnik stanowi skórka od banana, jest wegański wariant bekonu. Wbrew stereotypom tego typu przysmaki nie są zarezerwowane wyłącznie dla miłośników kuchni roślinnej, lecz przypadną do gustu również zwolennikom bardziej "tradycyjnych" smaków. Jego autorami są youtuberzy John Nonny i Dan Shaba.
Przeczytaj także: Potrafisz znaleźć pandę na zdjęciu? Tylko nieliczni rozwiążą zagadkę
Zanim przystąpimy do dodawania kolejnych składników, skórka od banana powinna zostać dokładnie umyta. Należy również pozbyć się z jej wnętrza nadmiaru białych błonek. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie specjalnej marynaty z trzech łyżeczek sosu sojowego i dwóch łyżeczek miodu.
Przeczytaj także: Test na spostrzegawczość. Tylko 1 na 100 osób dostrzeże kota
Marynatę należy doprawić przyprawą z wędzonej papryki i czosnku. Wystarczy, że dodamy do sosu i miodu po łyżeczce stołowej każdej z nich. Skórka od banana powinna zostać zanurzona w niej na maksymalnie 20 minut. Po upływie tego czasu należy smażyć skórkę na patelni, aż wszystkie strony staną się zarumienione.