Ogórki małosolne na sucho zrobisz w mig. Lepsze niż tradycyjne

Ogórki małosolne to jeden z kultowych przysmaków lata. Co najlepsze wcale nie potrzeba długich przygotowań ani skomplikowanych przepisów, żeby cieszyć się chrupiącymi, orzeźwiającymi ogórkami. Wystarczy banalnie prosty przepis na to, jak zrobić ogórki na sucho.

Ogórki małosolne z woreczka to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdyOgórki małosolne z woreczka to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

Sezon na ogórki rozpoczyna się w najlepsze. Pierwsze warzywa już są dostępne na naszych targach i bazarach, co oznacza, że wreszcie będziemy mogli zrobić domowe przetwory z ogórków. Niezależnie od tego, czy jesteśmy kulinarnymi mistrzami, czy raczej amatorami – na szczęście istnieją bardzo proste przepisy na ogórki.

Ogórki małosolne bez zalewy wychodzą idealnie. Zrobi je nawet dziecko

Ogórki małosolne nie wymagają wiele pracy i zachodu. Wbrew temu, co sądzą niektórzy, wcale nie musimy przygotowywać pracochłonnej zalewy, układać ogórki w słoiku i trzymać się precyzyjnego przepisu. Wystarczy przygotować ogórki małosolne w woreczku.

Ogórki na sucho – bo tak znane są również ogórki w woreczku – robi się błyskawicznie. Co więcej, są one delikatniejsze w smaku i bardziej chrupiące niż tradycyjne ogórki z zalewy. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w foliowy woreczek strunowy, umyte ogórki gruntowe, czosnek, koper, korzeń chrzanu, a także kilka liści laurowych i łyżkę soli. Możemy dodać też liście chrzanu lub wiśni czy porzeczki.

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? Przepis jest banalnie prosty

Jak przygotować ogórki małosolne bez zalewy? Najpierw należy odciąć końcówki umytych ogórków, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy je do worka strunowego. Kroimy na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, a czosnek w plasterki. Dodajemy liście laurowe oraz koper, a także liście, jeśli z nich korzystamy. Całość posypujemy solą, po czym zamykamy woreczek, usuwając z niego nadmiar powietrza. Potrząsamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie, a ogórki pokryły się solą.

Ogórki małosolne odstawiamy na cztery godziny do lodówki. Przez kolejne 20 godzin trzymamy je w temperaturze pokojowej. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Należy przechowywać je w lodówce.

Smacznego: przepis na Buddha bowl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów