Ogórki małosolne na sucho zrobisz w mig. Lepsze niż tradycyjne

26

Ogórki małosolne to jeden z kultowych przysmaków lata. Co najlepsze wcale nie potrzeba długich przygotowań ani skomplikowanych przepisów, żeby cieszyć się chrupiącymi, orzeźwiającymi ogórkami. Wystarczy banalnie prosty przepis na to, jak zrobić ogórki na sucho.

Ogórki małosolne na sucho zrobisz w mig. Lepsze niż tradycyjne
Ogórki małosolne z woreczka to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy (Adobe Stock, FILIP OLEJOWSKI)

Sezon na ogórki rozpoczyna się w najlepsze. Pierwsze warzywa już są dostępne na naszych targach i bazarach, co oznacza, że wreszcie będziemy mogli zrobić domowe przetwory z ogórków. Niezależnie od tego, czy jesteśmy kulinarnymi mistrzami, czy raczej amatorami – na szczęście istnieją bardzo proste przepisy na ogórki.

Ogórki małosolne bez zalewy wychodzą idealnie. Zrobi je nawet dziecko

Ogórki małosolne nie wymagają wiele pracy i zachodu. Wbrew temu, co sądzą niektórzy, wcale nie musimy przygotowywać pracochłonnej zalewy, układać ogórki w słoiku i trzymać się precyzyjnego przepisu. Wystarczy przygotować ogórki małosolne w woreczku.

Ogórki na sucho – bo tak znane są również ogórki w woreczku – robi się błyskawicznie. Co więcej, są one delikatniejsze w smaku i bardziej chrupiące niż tradycyjne ogórki z zalewy. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w foliowy woreczek strunowy, umyte ogórki gruntowe, czosnek, koper, korzeń chrzanu, a także kilka liści laurowych i łyżkę soli. Możemy dodać też liście chrzanu lub wiśni czy porzeczki.

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? Przepis jest banalnie prosty

Jak przygotować ogórki małosolne bez zalewy? Najpierw należy odciąć końcówki umytych ogórków, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy je do worka strunowego. Kroimy na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, a czosnek w plasterki. Dodajemy liście laurowe oraz koper, a także liście, jeśli z nich korzystamy. Całość posypujemy solą, po czym zamykamy woreczek, usuwając z niego nadmiar powietrza. Potrząsamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie, a ogórki pokryły się solą.

Ogórki małosolne odstawiamy na cztery godziny do lodówki. Przez kolejne 20 godzin trzymamy je w temperaturze pokojowej. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Należy przechowywać je w lodówce.

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: DFR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić