oprac. Zuzanna Sierzputowska| 

Są w każdej kuchni. Podlane nimi choinki żyją znacznie dłużej

92

Bożonarodzeniowe drzewko to jeden z symboli nadchodzących świąt. Ścięte drzewa mają to do siebie, że nie przetrwają długo, jeżeli się o nie odpowiednio nie zatroszczymy. Jak zadbać o choinkę, by wytrwała długie tygodnie?

Są w każdej kuchni. Podlane nimi choinki żyją znacznie dłużej
Ważne, aby w stojaku nie zabrakło choince wody (Getty Images, TOMASZ MAJCHROWICZ)

Ubrana choinka sprawia, że w naszych domach w końcu pojawia się iście świąteczna atmosfera. Niektórym gatunkom drzewek towarzyszy również niesamowity zapach. Niestety, jeśli nie zajmiemy się choinką tak, jak należy, bardzo szybko się z nią pożegnamy. Jak przedłużyć świątecznemu drzewku życie? Jest na to kilka skutecznych sposobów.

Zadbaj o choinkę! Dzięki tym trikom nie będzie gubić igieł

Drzewko, które ląduje zwykle w naszych salonach, potrzebuje odpowiedniej opieki. Niezależnie od tego, czy wybraliśmy sadzonkę czy ciętą choinkę, ważne jest, aby zapewnić jej właściwe warunki. Pierwszą najważniejszą sprawą jest nawadnianie rośliny - podłoże nie może zostać przesuszone. Jeżeli mamy choinkę w specjalnym stojaku, pień powinien cały czas znajdować się pod wodą. W przypadku takiego drzewka dobrze jest też na początku je zahartować. W tym celu, przed włożeniem pnia do stojaka, najpierw umieszczamy go w ciepłej wodzie - po około 20-25 minutach możemy umieścić drzewko w docelowym miejscu.

Kolejnym istotnym punktem jest odpowiednia temperatura. Choinki nie przepadają za ciepłem, dlatego w pomieszczeniu termometr nie powinien wskazywać więcej niż 20 stopni. Postaraj się postawić drzewko z dala od grzejników. Ogranicz też liczbę światełek, które zawieszasz - lampki dodatkowo podgrzewają choinkę.

Odżywki do choinek - hit czy kit?

W sklepach pojawia się coraz więcej specyfików oznaczanych jako preparaty pomocnicze w utrzymywaniu kondycji choinek. Okazuje się jednak, że odpowiednie odżywki każdy z nas posiada w domu i nie trzeba na nie specjalnie wydawać pieniędzy. Świetnie działa m.in. sól oraz cukier. Mieszankę tworzymy, dodając po łyżce wymienionych produktów na jeden litr wody. Zadbajmy też o to, aby woda była lekko ciepła - w ten sposób substancje szybciej i lepiej wpłyną na choinkę.

Drugim sposobem będzie umieszczenie w pojemniku z wodą miedzianych monet. Pierwiastek działa przeciwgrzybiczo; hamuje rozwój bakterii oraz glonów, które szkodzą drzewku. Jeżeli jednak wolimy zainwestować w produkty dostępne na rynku, pamiętajmy, aby je stosować tylko raz w tygodniu.

Zobacz także: Świerk, sosna czy jodła. Jaką choinkę wybrać na Boże Narodzenie?
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić