Chrupiący i delikatny polski chleb. Pieczony na liściu kapusty

2

Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, to koniecznie wypróbuj chleb pieczony na liściu kapusty. Jest bardzo prosty i pyszny. Ma delikatny i wyjątkowy aromat, który sprawi, że szybko stanie się twoim ulubionym chlebem.

Chrupiący i delikatny polski chleb. Pieczony na liściu kapusty
Chleb na liściu kapusty. (Pixabay)

Chleb na liściu kapusty będzie miał posmak kapuściano-orzechowy. Jest to delikatny aromat, który z pewnością znajdzie wielu fanów. Podczas pieczenia takiego chleba trzeba uważać, żeby nie spalić liścia. Najlepiej użyć żeliwnego garnka lub naczynia o bardzo grubych ścianach, który utrzymuje temperaturę.

Chleb na liściu kapusty. Potrzebne składniki:

Zaczyn:

  • 150 g mąki
  • 150 g letniej wody
  • szczypta suszonych drożdży

Chleb:

  • 280 g ciepłej wody
  • 2 g suszonych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 10 g soli

Dodatkowo:

  • ok. 4 dużych liści kapusty

Chleb na liściu kapusty. Sposób wykonania:

  • przygotuj zaczyn, najlepiej dzień przed pieczeniem chleba
  • wymieszaj mąkę, wodę i drożdże, a następnie przykryj dokładnie folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 12-16 godzin
  • do przygotowania zaczynu wybierz większe naczynie, ponieważ zaczyn urośnie
  • kolejnego dnia przygotuj dużą miskę i wlej do niej ciepłą wodę wsyp drożdże, a następnie dodaj cały zaczyn
  • całość wymieszaj delikatnie
  • dodaj oba rodzaje mąki oraz sól
  • całość wymieszaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego
  • ciasto przykryj misę folią spożywczą i odstaw na pół godziny
  • ciasto zagnieć wilgotnymi rękami i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut
  • powtórz zagniatanie i odstaw ciasto, ale tym razem na godzinę
  • wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną sporą ilością mąki
  • ciasto oprósz mąką i podziel na dwie części
  • każdą z nich uformuj w kulkę, obsypując je hojnie mąką
  • przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia
  • na każdym z nich ułóż dwa liście kapusty, a na nich uformowany bochenek
  • przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia
  • chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
  • chleb piecz przez około 20-25 minut, do zarumieniania chleba
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić