Chrupiący i delikatny polski chleb. Pieczony na liściu kapusty

Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, to koniecznie wypróbuj chleb pieczony na liściu kapusty. Jest bardzo prosty i pyszny. Ma delikatny i wyjątkowy aromat, który sprawi, że szybko stanie się twoim ulubionym chlebem.

Chleb na liściu kapusty.Chleb na liściu kapusty.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Chleb na liściu kapusty będzie miał posmak kapuściano-orzechowy. Jest to delikatny aromat, który z pewnością znajdzie wielu fanów. Podczas pieczenia takiego chleba trzeba uważać, żeby nie spalić liścia. Najlepiej użyć żeliwnego garnka lub naczynia o bardzo grubych ścianach, który utrzymuje temperaturę.

Chleb na liściu kapusty. Potrzebne składniki:

Zaczyn:

  • 150 g mąki
  • 150 g letniej wody
  • szczypta suszonych drożdży

Chleb:

  • 280 g ciepłej wody
  • 2 g suszonych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 10 g soli

Dodatkowo:

  • ok. 4 dużych liści kapusty

Chleb na liściu kapusty. Sposób wykonania:

  • przygotuj zaczyn, najlepiej dzień przed pieczeniem chleba
  • wymieszaj mąkę, wodę i drożdże, a następnie przykryj dokładnie folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 12-16 godzin
  • do przygotowania zaczynu wybierz większe naczynie, ponieważ zaczyn urośnie
  • kolejnego dnia przygotuj dużą miskę i wlej do niej ciepłą wodę wsyp drożdże, a następnie dodaj cały zaczyn
  • całość wymieszaj delikatnie
  • dodaj oba rodzaje mąki oraz sól
  • całość wymieszaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego
  • ciasto przykryj misę folią spożywczą i odstaw na pół godziny
  • ciasto zagnieć wilgotnymi rękami i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut
  • powtórz zagniatanie i odstaw ciasto, ale tym razem na godzinę
  • wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną sporą ilością mąki
  • ciasto oprósz mąką i podziel na dwie części
  • każdą z nich uformuj w kulkę, obsypując je hojnie mąką
  • przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia
  • na każdym z nich ułóż dwa liście kapusty, a na nich uformowany bochenek
  • przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia
  • chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
  • chleb piecz przez około 20-25 minut, do zarumieniania chleba

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście