Chrupiący i delikatny polski chleb. Pieczony na liściu kapusty

Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, to koniecznie wypróbuj chleb pieczony na liściu kapusty. Jest bardzo prosty i pyszny. Ma delikatny i wyjątkowy aromat, który sprawi, że szybko stanie się twoim ulubionym chlebem.

Chleb na liściu kapusty.Chleb na liściu kapusty.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Chleb na liściu kapusty będzie miał posmak kapuściano-orzechowy. Jest to delikatny aromat, który z pewnością znajdzie wielu fanów. Podczas pieczenia takiego chleba trzeba uważać, żeby nie spalić liścia. Najlepiej użyć żeliwnego garnka lub naczynia o bardzo grubych ścianach, który utrzymuje temperaturę.

Chleb na liściu kapusty. Potrzebne składniki:

Zaczyn:

  • 150 g mąki
  • 150 g letniej wody
  • szczypta suszonych drożdży

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Chleb:

  • 280 g ciepłej wody
  • 2 g suszonych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 10 g soli

Dodatkowo:

  • ok. 4 dużych liści kapusty

Chleb na liściu kapusty. Sposób wykonania:

  • przygotuj zaczyn, najlepiej dzień przed pieczeniem chleba
  • wymieszaj mąkę, wodę i drożdże, a następnie przykryj dokładnie folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 12-16 godzin
  • do przygotowania zaczynu wybierz większe naczynie, ponieważ zaczyn urośnie
  • kolejnego dnia przygotuj dużą miskę i wlej do niej ciepłą wodę wsyp drożdże, a następnie dodaj cały zaczyn
  • całość wymieszaj delikatnie
  • dodaj oba rodzaje mąki oraz sól
  • całość wymieszaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego
  • ciasto przykryj misę folią spożywczą i odstaw na pół godziny
  • ciasto zagnieć wilgotnymi rękami i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut
  • powtórz zagniatanie i odstaw ciasto, ale tym razem na godzinę
  • wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną sporą ilością mąki
  • ciasto oprósz mąką i podziel na dwie części
  • każdą z nich uformuj w kulkę, obsypując je hojnie mąką
  • przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia
  • na każdym z nich ułóż dwa liście kapusty, a na nich uformowany bochenek
  • przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia
  • chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
  • chleb piecz przez około 20-25 minut, do zarumieniania chleba
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"