Czesi zajadają się tym w święta. To danie zrobi w wigilię furorę
Boże Narodzenie w każdym kraju wygląda trochę inaczej. W Czechach obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest kuba - czyli kasza zapiekana z grzybami.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kuba składa się głównie z kaszy, grzybów i przypraw. Chociaż tradycyjnie tę potrawę podaje się na Boże Narodzenie to polecana jest przez cały rok dla każdego, kto jest wielbicielem bezmięsnej diety.
Czeski kuba. Potrzebne składniki:
- 2-3 garści suszonych grzybów (wymoczonych przez kilka godzin)
- 300 gramów kaszy jęczmiennej (pęczaku)
- 3 łyżki smalcu + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 2 większe cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz mielony
Czeski kuba. Sposób wykonania:
- kaszę ugotuj w lekko posolonej wodzie przez około około 20 – 30 minut, a następnie dokładnie odsącz
- na patelni roztop smalec i podsmaż drobno pokrojoną cebulę
- dodaj namoczone grzyby i smaż przez kilka minut
- dorzuć czosnek, kminek, majeranek, sól i pieprz
- na koniec dodaj kaszę i wymieszaj
- formę do pieczenia wysmaruj smalcem i przełóż do niej kaszę
- piecz przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Przepis na bezowe choinki. Wystarczą tylko trzy składniki
Źródło artykułu: o2pl