A.S.| 

Domowe cheeseburgery jak z McDonalda. Zdrowsze i wciąż smaczne

2

Cheeseburgery z McDonalda, choć nie należą do najzdrowszych posiłków, są uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie. W kanapkach z tej sieci jest coś trudnego do podrobienia, co sprawia, że smak innych burgerów, nawet jeśli lepszy, jest zupełnie inny.

Domowe cheeseburgery jak z McDonalda. Zdrowsze i wciąż smaczne
Warto spróbować przygotować domowego cheeseburgera. (Getty Images)

Choć smak "mcdonaldowego" cheeseburgera czy Big Maca jest trudny do podrobienia, to przy dobrych chęciach da się to zrobić. Takie danie możemy przygotować również w domu - i to znacznie zdrowiej, ze świeżych składników.

Przepis na burgery a'la McDonald's nie należy do najprostszych, zawartych jest w nim wiele składników. Jeśli jednak uda nam się oddać smak popularnego fast foodu - możemy być z siebie dumni.

Cheeseburgery jak z McDonalda - składniki

  • Bułki hamburgerowe (lub kajzerki)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka musztardy
  • Łyżeczka sosu Worcester (w ostateczności maggi)
  • Łyżeczka zimnej wody
  • 2 ogórki konserwowe
  • Plasterek sera tostowego
  • Sałata lodowa
  • Musztarda
  • Ketchup
  • Sól i pieprz

Cheeseburgery jak z McDonalda - sposób przygotowania

  • Wrzucamy mięso do miski, następnie na tarce ścieramy jedną cebulę oraz czosnek, kroimy drobno sałatę
  • Wbijamy do środka jajka, dodajemy sos Worcester oraz łyżkę musztardy i łyżeczkę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Starannie ugniatamy wszystkie składniki, aż stworzą jedną zwartą masę
  • Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kule, które następnie rozpłaszczamy, smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju, ewentualnie dociskając mięso do patelni, by bardziej się skurczyło.
  • Bułki podpiekamy na chwilę w opiekaczu lub na patelni. Kroimy drugą cebulę w kostkę oraz ogórki konserwowe w paski. Na dolnej połowie bułki kładziemy mięso.
  • Na mięsie rozkładamy ser tostowy, plasterki ogórka, cebulę i sałatę. Górą połówkę bułki smarujemy ok jedną łyżką musztardy i keczupu. Ściskamy obie połowy.
  • Gotowe, smacznego!


Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić