Domowe cheeseburgery jak z McDonalda. Zdrowsze i wciąż smaczne

Cheeseburgery z McDonalda, choć nie należą do najzdrowszych posiłków, są uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie. W kanapkach z tej sieci jest coś trudnego do podrobienia, co sprawia, że smak innych burgerów, nawet jeśli lepszy, jest zupełnie inny.

Warto spróbować przygotować domowego cheeseburgera.Warto spróbować przygotować domowego cheeseburgera.
Źródło zdjęć: © Getty Images
A.S.

Choć smak "mcdonaldowego" cheeseburgera czy Big Maca jest trudny do podrobienia, to przy dobrych chęciach da się to zrobić. Takie danie możemy przygotować również w domu - i to znacznie zdrowiej, ze świeżych składników.

Przepis na burgery a'la McDonald's nie należy do najprostszych, zawartych jest w nim wiele składników. Jeśli jednak uda nam się oddać smak popularnego fast foodu - możemy być z siebie dumni.

"Trzy światy Johna Scherera". Ekspertka zachęca, by wypróbować

Cheeseburgery jak z McDonalda - składniki

  • Bułki hamburgerowe (lub kajzerki)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka musztardy
  • Łyżeczka sosu Worcester (w ostateczności maggi)
  • Łyżeczka zimnej wody
  • 2 ogórki konserwowe
  • Plasterek sera tostowego
  • Sałata lodowa
  • Musztarda
  • Ketchup
  • Sól i pieprz

Cheeseburgery jak z McDonalda - sposób przygotowania

  • Wrzucamy mięso do miski, następnie na tarce ścieramy jedną cebulę oraz czosnek, kroimy drobno sałatę
  • Wbijamy do środka jajka, dodajemy sos Worcester oraz łyżkę musztardy i łyżeczkę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Starannie ugniatamy wszystkie składniki, aż stworzą jedną zwartą masę
  • Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kule, które następnie rozpłaszczamy, smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju, ewentualnie dociskając mięso do patelni, by bardziej się skurczyło.
  • Bułki podpiekamy na chwilę w opiekaczu lub na patelni. Kroimy drugą cebulę w kostkę oraz ogórki konserwowe w paski. Na dolnej połowie bułki kładziemy mięso.
  • Na mięsie rozkładamy ser tostowy, plasterki ogórka, cebulę i sałatę. Górą połówkę bułki smarujemy ok jedną łyżką musztardy i keczupu. Ściskamy obie połowy.
  • Gotowe, smacznego!


Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek
Wjechała BMW na przejazd kolejowy. Surowa kara
Wjechała BMW na przejazd kolejowy. Surowa kara