Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników

5

Termometr wskazuje coraz wyższą temperaturę, więc zaczynamy nabierać ochoty na lody. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata, mało kto decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Warto spróbować i przekonać się, że to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać!

Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Przygotowanie lodów domowej roboty nie wymaga wielkich nakładów pracy (Getty Images, Bartosz Luczak)

Do zrobienia lodów domowej roboty wystarczy tylko kilka składników. Przygotowując taki deser samodzielnie, zyskujemy większy wpływ na skład i smak naszego posiłku, niż kiedy nabywamy gotowy produkt w sklepie. Tylko od nas zależy stopień słodkości i rodzaj dodatków.

Przepis na domowe lody. Potrzebne składniki

  • 30-procentowa śmietanka kremowa (500 ml)
  • 4 duże żółtka jajka
  • 2 szklanki cukru – najlepiej sprawdzi się drobny
  • pół litra pełnego mleka

Przeczytaj także: Karpatka bez pieczenia. Prosty przepis na deser

  • bita śmietana
  • dla dorosłych: wybrany likier smakowy
  • świeże owoce (truskawki, winogrona, maliny, jagody, brzoskwinie)
  • ekstrakt z wanilii
  • wiórki kokosowe

Domowe lody: sposób przygotowania

  • Przygotuj naczynie, a następnie zetrzyj w nim żółtka z cukrem.
  • W oddzielnym garnuszku zagotuj mleko. Kiedy będzie gotowe, ostrożnie wlej je do naczynia z żółtkami i cukrem, jednocześnie mieszając zawartość.
  • Całość mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i nie przestawaj, dopóki nie ostygnie.
  • Kiedy masa ostygnie, w oddzielnym naczyniu ubij śmietankę. Gotowy produkt dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Ponownie odczekaj, aż zawartość naczynia wystygnie, jednocześnie cały czas mieszając. Następnie włóż produkt do zamrażarki.
  • Przez kolejne 3-4 godziny wyjmuj lody co pół godziny, mieszaj kilka minut, a następnie znów odstawiaj do zamrażarki. W ten sposób unikniesz wytworzenia się na powierzchni kryształków lodu.

Twoje domowe lody są już gotowe. Przed ostatecznym podaniem deseru warto dodać do niego jeden lub kilka z zaproponowanych wcześniej dodatków. Smacznego!

Zobacz też: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni

Zobacz także: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić