Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników

Termometr wskazuje coraz wyższą temperaturę, więc zaczynamy nabierać ochoty na lody. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata, mało kto decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Warto spróbować i przekonać się, że to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać!

Przygotowanie lodów domowej roboty nie wymaga wielkich nakładów pracyPrzygotowanie lodów domowej roboty nie wymaga wielkich nakładów pracy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Bartosz Luczak
Ewelina Kolecka

Do zrobienia lodów domowej roboty wystarczy tylko kilka składników. Przygotowując taki deser samodzielnie, zyskujemy większy wpływ na skład i smak naszego posiłku, niż kiedy nabywamy gotowy produkt w sklepie. Tylko od nas zależy stopień słodkości i rodzaj dodatków.

Przepis na domowe lody. Potrzebne składniki

  • 30-procentowa śmietanka kremowa (500 ml)
  • 4 duże żółtka jajka
  • 2 szklanki cukru – najlepiej sprawdzi się drobny
  • pół litra pełnego mleka

Przeczytaj także: Karpatka bez pieczenia. Prosty przepis na deser

  • bita śmietana
  • dla dorosłych: wybrany likier smakowy
  • świeże owoce (truskawki, winogrona, maliny, jagody, brzoskwinie)
  • ekstrakt z wanilii
  • wiórki kokosowe

Domowe lody: sposób przygotowania

  • Przygotuj naczynie, a następnie zetrzyj w nim żółtka z cukrem.
  • W oddzielnym garnuszku zagotuj mleko. Kiedy będzie gotowe, ostrożnie wlej je do naczynia z żółtkami i cukrem, jednocześnie mieszając zawartość.
  • Całość mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i nie przestawaj, dopóki nie ostygnie.
  • Kiedy masa ostygnie, w oddzielnym naczyniu ubij śmietankę. Gotowy produkt dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Ponownie odczekaj, aż zawartość naczynia wystygnie, jednocześnie cały czas mieszając. Następnie włóż produkt do zamrażarki.
  • Przez kolejne 3-4 godziny wyjmuj lody co pół godziny, mieszaj kilka minut, a następnie znów odstawiaj do zamrażarki. W ten sposób unikniesz wytworzenia się na powierzchni kryształków lodu.

Twoje domowe lody są już gotowe. Przed ostatecznym podaniem deseru warto dodać do niego jeden lub kilka z zaproponowanych wcześniej dodatków. Smacznego!

Zobacz też: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni

Sos beszamelowy. Idealny w kuchni

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami