Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników

Termometr wskazuje coraz wyższą temperaturę, więc zaczynamy nabierać ochoty na lody. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata, mało kto decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Warto spróbować i przekonać się, że to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać!

Przygotowanie lodów domowej roboty nie wymaga wielkich nakładów pracyPrzygotowanie lodów domowej roboty nie wymaga wielkich nakładów pracy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Bartosz Luczak
Ewelina Kolecka

Do zrobienia lodów domowej roboty wystarczy tylko kilka składników. Przygotowując taki deser samodzielnie, zyskujemy większy wpływ na skład i smak naszego posiłku, niż kiedy nabywamy gotowy produkt w sklepie. Tylko od nas zależy stopień słodkości i rodzaj dodatków.

Przepis na domowe lody. Potrzebne składniki

  • 30-procentowa śmietanka kremowa (500 ml)
  • 4 duże żółtka jajka
  • 2 szklanki cukru – najlepiej sprawdzi się drobny
  • pół litra pełnego mleka

Przeczytaj także: Karpatka bez pieczenia. Prosty przepis na deser

  • bita śmietana
  • dla dorosłych: wybrany likier smakowy
  • świeże owoce (truskawki, winogrona, maliny, jagody, brzoskwinie)
  • ekstrakt z wanilii
  • wiórki kokosowe

Domowe lody: sposób przygotowania

  • Przygotuj naczynie, a następnie zetrzyj w nim żółtka z cukrem.
  • W oddzielnym garnuszku zagotuj mleko. Kiedy będzie gotowe, ostrożnie wlej je do naczynia z żółtkami i cukrem, jednocześnie mieszając zawartość.
  • Całość mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i nie przestawaj, dopóki nie ostygnie.
  • Kiedy masa ostygnie, w oddzielnym naczyniu ubij śmietankę. Gotowy produkt dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Ponownie odczekaj, aż zawartość naczynia wystygnie, jednocześnie cały czas mieszając. Następnie włóż produkt do zamrażarki.
  • Przez kolejne 3-4 godziny wyjmuj lody co pół godziny, mieszaj kilka minut, a następnie znów odstawiaj do zamrażarki. W ten sposób unikniesz wytworzenia się na powierzchni kryształków lodu.

Twoje domowe lody są już gotowe. Przed ostatecznym podaniem deseru warto dodać do niego jeden lub kilka z zaproponowanych wcześniej dodatków. Smacznego!

Zobacz też: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni

Sos beszamelowy. Idealny w kuchni

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Kosmiczne tłumy w Tatrach. "Tego jeszcze nie było"
Kosmiczne tłumy w Tatrach. "Tego jeszcze nie było"
Lek pilnie wycofano z aptek. Sprawdź opakowanie. Chodzi o jedną serię
Lek pilnie wycofano z aptek. Sprawdź opakowanie. Chodzi o jedną serię
Wystarczyło 0,06 sekundy. Marek Kania pobił rekord Polski
Wystarczyło 0,06 sekundy. Marek Kania pobił rekord Polski
W samych spodenkach wszedł na Śnieżkę. Nagranie hitem w Korei
W samych spodenkach wszedł na Śnieżkę. Nagranie hitem w Korei
Policja szuka tej kobiety. Widziałeś ją? Zadzwoń na 112
Policja szuka tej kobiety. Widziałeś ją? Zadzwoń na 112
Zacznie się 8 listopada o 20. Synoptycy mają złe wieści. Jest ostrzeżenie
Zacznie się 8 listopada o 20. Synoptycy mają złe wieści. Jest ostrzeżenie
Oszust z Siemiatycz przed sądem. Wyłudził 2 mln zł od znajomych
Oszust z Siemiatycz przed sądem. Wyłudził 2 mln zł od znajomych
Andrzej Świetlik nie żyje. Przed jego obiektywem stawały największe gwiazdy
Andrzej Świetlik nie żyje. Przed jego obiektywem stawały największe gwiazdy
Złożyli wniosek. Wykluczą Izrael z rozgrywek UEFA?
Złożyli wniosek. Wykluczą Izrael z rozgrywek UEFA?
Leśnicy podekscytowani. Leżało pod liśćmi. Pokazali znalezisko z lasu
Leśnicy podekscytowani. Leżało pod liśćmi. Pokazali znalezisko z lasu
Handlowali dziewczętami. Musiały produkować drony w Rosji
Handlowali dziewczętami. Musiały produkować drony w Rosji
Nowy dom stoi pusty. Matka z dzieckiem wciąż żyją w przyczepie
Nowy dom stoi pusty. Matka z dzieckiem wciąż żyją w przyczepie