o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
Ewelina Kolecka
|

Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników

5
Podziel się

Termometr wskazuje coraz wyższą temperaturę, więc zaczynamy nabierać ochoty na lody. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata, mało kto decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Warto spróbować i przekonać się, że to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać!

Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Przygotowanie lodów domowej roboty nie wymaga wielkich nakładów pracy (Getty Images, Bartosz Luczak)
bEJPKRpN

Do zrobienia lodów domowej roboty wystarczy tylko kilka składników. Przygotowując taki deser samodzielnie, zyskujemy większy wpływ na skład i smak naszego posiłku, niż kiedy nabywamy gotowy produkt w sklepie. Tylko od nas zależy stopień słodkości i rodzaj dodatków.

Przepis na domowe lody. Potrzebne składniki

  • 30-procentowa śmietanka kremowa (500 ml)
  • 4 duże żółtka jajka
  • 2 szklanki cukru – najlepiej sprawdzi się drobny
  • pół litra pełnego mleka

Przeczytaj także: Karpatka bez pieczenia. Prosty przepis na deser

  • bita śmietana
bEJPKRpP
  • dla dorosłych: wybrany likier smakowy
  • świeże owoce (truskawki, winogrona, maliny, jagody, brzoskwinie)
  • ekstrakt z wanilii
  • wiórki kokosowe
bEJPKRpV

Domowe lody: sposób przygotowania

  • Przygotuj naczynie, a następnie zetrzyj w nim żółtka z cukrem.
  • W oddzielnym garnuszku zagotuj mleko. Kiedy będzie gotowe, ostrożnie wlej je do naczynia z żółtkami i cukrem, jednocześnie mieszając zawartość.
bEJPKRpW
  • Całość mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i nie przestawaj, dopóki nie ostygnie.
  • Kiedy masa ostygnie, w oddzielnym naczyniu ubij śmietankę. Gotowy produkt dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Ponownie odczekaj, aż zawartość naczynia wystygnie, jednocześnie cały czas mieszając. Następnie włóż produkt do zamrażarki.
  • Przez kolejne 3-4 godziny wyjmuj lody co pół godziny, mieszaj kilka minut, a następnie znów odstawiaj do zamrażarki. W ten sposób unikniesz wytworzenia się na powierzchni kryształków lodu.
bEJPKRpX

Twoje domowe lody są już gotowe. Przed ostatecznym podaniem deseru warto dodać do niego jeden lub kilka z zaproponowanych wcześniej dodatków. Smacznego!

Zobacz też: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni

Zobacz także: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEJPKRqq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
IRA
rok temu
Nie lubię gdy ktoś "cedzi" każde słowo. To świadczy tylko o jego kulturze osobistej. A tak na marginesie, zrobiłam te lody dla wnuków i wyszły naprawdę super. Smakowały tak, jak lody z czasów mojego dzieciństwa. Chłopaki się zajadali. "Ubrałam" je połówkami truskawek i czarnymi jagodami. Polałam niewielką ilością syropu truskawkowego i były naprawdę przepyszne. Dziękuję za super przepis.
Elżbieta
rok temu
Witam co chodzi o zetrzyj żółtko z cukrem zależy jak ktoś zrozumie, ja przynajmniej dobrze zrozumiałam a nie ktoś się wyśmiewa. Pozdrawiam
Rafał
rok temu
Racja żółtka zawsze się raczej uciera z cukrem. Ktoś źle napisał.
bEJPKRqr
Ja8
rok temu
To ile razy ma ta masa ostygać?
Zocha
rok temu
Zetrzeć żółtka... Na tarce czy jak 🤦‍♀️😂😂
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić