aktualizacja 

Domowy chleb z patelni. Banalnie prosty przepis

0

Domowy chleb smakuje o niebo lepiej niż ten kupiony w sklepie. Wielu jednak myśli, że przygotowanie domowego pieczywa jest bardzo trudne. Nic bardziej mylnego. Oto przepis na chleb z patelni, który zawsze się udaje.

Domowy chleb z patelni. Banalnie prosty przepis
Chleb z patelni (YouTube, Pani M - kuchnia smakowita)

Jedna z użytkowniczek YouTube'a na swoim kanale "Pani M - kuchnia smakowita" podzieliła się przepisem na pyszny chleb z patelni. Ten domowy chleb przygotujesz bez użycia piekarnika, a do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie drożdży, wody i mąki oraz przypraw. Smacznego!

Przepis na chleb z patelni. Składniki:

  • 400 g maki pszennej typ 650
  • 220 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Przepis na chleb z patelni. Wykonanie:

  • do miski wlej letnią wodę i dodaj pokruszone świeże drożdże
  • dodaj także łyżkę cukru i łyżkę mąki
  • rozczyn wymieszaj łyżką i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce
  • po tym czasie przesiej do miski z rozczynem resztę mąki i łyżeczkę soli
  • ręcznie wyrób ciasto
  • ciasto przełóż na stolnicę i dalej wyrabiaj ciasto, by było gładkie
  • dno czystej miski posmaruj olejem, włóż do niej ciasto, przykryj i odstaw ciasto na chleb na 1,5 h - do wyrośnięcia.
  • ciasto ponownie zagnieć kilka razy
  • większą patelnię wysmaruj olejem i rozłóż na niej ciasto
  • patelnię przykryj i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia
  • kiedy chleb wyrośnie przykrytą patelnię postaw na palniku na bardzo małym ogniu
  • chleb smaż na złoty kolor, ok. 20 minut z każdej strony
  • po ostudzeniu pieczywo podawaj z ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić