Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Domański
Mateusz Domański | 
aktualizacja 

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski

23

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, publicystka i prezenterka telewizyjna, znana z promowania zdrowego stylu życia i świadomego konsumpcjonizmu. Ostatnio postanowiła przeanalizować skład śledzi. Oto wnioski.

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski
Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi (AKPA)

Dotychczasowa działalność Katarzyny Bosackiej sprawiła, że stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania i świadomego konsumpcjonizmu w Polsce. Jej programy i publikacje edukują społeczeństwo, pomagając dokonywać lepszych wyborów żywieniowych i konsumenckich.

Co rusz pochyla się nad różnymi produktami. Tym razem na tapet wzięła filety śledziowe solone "a'la Matjas".

Na pierwszy rzut oka to tylko filety śledziowe, ale wystarczy zerknąć na etykietę, żeby zobaczyć, że oprócz nich dostajemy jeszcze wzmacniacz smaku - glutaminian sodu (E-621) i konserwant - benzoesan sodu (E-211) - napisała na Facebooku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Następnie postawiła ważne pytanie: "dlaczego te składniki są w śledziach?".

Producenci stawiają na długi termin przydatności i "idealny" smak, który zachęci do zakupu. Glutaminian sodu wzmacnia ten smak, a konserwant przedłuża trwałość, ale te dodatki nie są obojętne dla naszego organizmu - podkreśliła.

Po czym wyjaśniła, że "glutaminian sodu" może powodować bóle głowy, brzucha, a także relacje alergiczne, zaś benzoesan sodu "choć uznawany za bezpieczny w małych ilościach, u osób wrażliwych może wywoływać alergie, a także podrażniać żołądek, a w połączeniu z witaminą C (która jest w tych śledziach!) może tworzyć rakotwórczy benzen".

Co powinny zawierać filety śledziowe?

Ekspertka twierdzi, że naturalne filety śledziowe powinny zawierać:

  • filety śledziowe (z solanki lub marynowane w occie);
  • wodę, sól, ocet i przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz;
  • bez glutaminianu, konserwantów, cukru czy innych dodatków.
Czy naprawdę to wszystko jest potrzebne? Śledzie same w sobie, dzięki solance czy marynacie, mogą być naturalnie zakonserwowane i pełne smaku - bez chemii. Dlatego te dodatki zdecydowanie nie są potrzebne. Czytaj etykiety! Często to, co wydaje się prostym produktem, kryje składniki, których wcale nie chcemy jeść - podsumowała Katarzyna Bosacka.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Donald Trump chce likwidacji Departamentu Edukacji
Uczniowie nie chodzą na religię. Jest duży spadek
Wyniki Lotto 12.02.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Zginął na trasie S8. Wrócił po zgubioną tablicę rejestracyjną
Tragiczny wypadek w Wieluniu w zakładzie pracy. Nie żyje 51-latek
Niemcy przywieźli na granicę bezdomnego? Nowe informacje
Monety z czasów PRL. Ceny sięgają nawet 1000 zł
Iga Świątek w ćwierćfinale. Wygrała z Lindą Noskovą
Wyszła do sklepu i nie wróciła. Policja poszukuje 39-letniej Joanny Szczęk
Przegrała w swoje urodziny. Magda Linette odpadła z turnieju w Dausze
Szukają Roberta Dobraszaka. Wyjechał do Niemiec. Nie daje znaku życia
Dziennikarze AP nie weszli do Białego Domu. Winna Zatoka Meksykańska
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić