Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, publicystka i prezenterka telewizyjna, znana z promowania zdrowego stylu życia i świadomego konsumpcjonizmu. Ostatnio postanowiła przeanalizować skład śledzi. Oto wnioski.

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledziKatarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi
Źródło zdjęć: © AKPA
Mateusz Domański

Dotychczasowa działalność Katarzyny Bosackiej sprawiła, że stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania i świadomego konsumpcjonizmu w Polsce. Jej programy i publikacje edukują społeczeństwo, pomagając dokonywać lepszych wyborów żywieniowych i konsumenckich.

Co rusz pochyla się nad różnymi produktami. Tym razem na tapet wzięła filety śledziowe solone "a'la Matjas".

Na pierwszy rzut oka to tylko filety śledziowe, ale wystarczy zerknąć na etykietę, żeby zobaczyć, że oprócz nich dostajemy jeszcze wzmacniacz smaku - glutaminian sodu (E-621) i konserwant - benzoesan sodu (E-211) - napisała na Facebooku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Następnie postawiła ważne pytanie: "dlaczego te składniki są w śledziach?".

Producenci stawiają na długi termin przydatności i "idealny" smak, który zachęci do zakupu. Glutaminian sodu wzmacnia ten smak, a konserwant przedłuża trwałość, ale te dodatki nie są obojętne dla naszego organizmu - podkreśliła.

Po czym wyjaśniła, że "glutaminian sodu" może powodować bóle głowy, brzucha, a także relacje alergiczne, zaś benzoesan sodu "choć uznawany za bezpieczny w małych ilościach, u osób wrażliwych może wywoływać alergie, a także podrażniać żołądek, a w połączeniu z witaminą C (która jest w tych śledziach!) może tworzyć rakotwórczy benzen".

Co powinny zawierać filety śledziowe?

Ekspertka twierdzi, że naturalne filety śledziowe powinny zawierać:

  • filety śledziowe (z solanki lub marynowane w occie);
  • wodę, sól, ocet i przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz;
  • bez glutaminianu, konserwantów, cukru czy innych dodatków.
Czy naprawdę to wszystko jest potrzebne? Śledzie same w sobie, dzięki solance czy marynacie, mogą być naturalnie zakonserwowane i pełne smaku - bez chemii. Dlatego te dodatki zdecydowanie nie są potrzebne. Czytaj etykiety! Często to, co wydaje się prostym produktem, kryje składniki, których wcale nie chcemy jeść - podsumowała Katarzyna Bosacka.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"