Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Obiad w 15 minut. Przepis na makaron ze szparagami w maślanym sosie

2

Makaron ze szparagami to świetny pomysł na szybki obiad. Lekki, maślany sos idealnie komponuje się ze szparagami.

Obiad w 15 minut. Przepis na makaron ze szparagami w maślanym sosie
Makaron ze szparagami to pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 20 minut. (Getty Images, Cole Burston)

Ugotowane szparagi można dodawać do sałatek, mięs, pizzy, a nawet frittaty. Równie świetnie smakują w towarzystwie makaronu z boczkiem czy szynką parmeńską.

Przepis na makaron ze szparagami. Potrzebne składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki siekanej bazylii lub pietruszki
  • Sól i świeżo tarty pieprz do smaku

Przepis na makaron ze szparagami. Sposób przygotowania:

  • Umyj szparagi i odkrój drewniane końcówki
  • Pokrój szparagi na kilkucentymetrowe kawałki
  • Ugotuj 3 litry wody, dodaj sól
  • Szparagi gotuj 2 minuty
  • Wyciągnij kawałki szparagów łyżką cedzakową
  • Do tej samej wody wrzuć makaron
  • Gotuj go 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu
  • W szerokim rondlu rozgrzej masło
  • Dodaj pokrojony czosnek i po chwili wrzuć ugotowane wcześniej szparagi
  • Dodaj makaron i wodę z makaronu
  • Mieszaj, aż powstanie aksamitny sos
  • Wsyp parmezan i posiekaną zieleninę, przypraw pieprzem

I gotowe! Dzięki odpowiednio krótkiemu gotowaniu szparagów są one kruche, a nie nitkowate.

Zobacz także: Jak wybrać najlepsze szparagi?

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić