Przepis na ciepłe lody. Smak, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa

6

Ciepłe lody to przysmak, którym zajadały się pokolenia. Szczególną popularnością cieszą się wśród najmłodszych. Zgodnie z popularnym mitem są substytutem na czas chłodniejszej pogody – bzdura! Po ich przygotowaniu nabierzesz ochoty, by smakować je także w upały.

Przepis na ciepłe lody. Smak, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa
Ciepłe lody to deser, którego smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa (Getty Images, copyright 2010 Jennifer Causey)

Mimo że w okresie upałów największą popularnością cieszą się zimne desery, nie warto bagatelizować wartości ciepłych lodów. Szczególnie, że na dłuższą metę objadanie się mrożonymi kremami czy sorbetami może mieć katastrofalne skutki dla naszego gardła. No i – są dziecinnie proste w przygotowaniu!

Przepis na ciepłe lody – potrzebne składniki

  • opcjonalnie – wafelki do lodów


  • opcjonalnie – świeże owoce
  • opcjonalnie – polewa czekoladowa
  • dwie szklanki cukru
  • trzy jajka
  • pół szklanki wody mineralnej

Przepis na ciepłe lody – sposób przygotowania

  • Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na pianę.
  • Umieść ubite białka w misce, dodaj wodę oraz cukier. Miksuj je przy użyciu miksera lub blendera, aż wszystkie produkty utworzą jednolitą masę.
  • Na palnik wstaw garnek z wodą, a kiedy zacznie wrzeć, umieść nad nią miskę z ubitą masą. Mieszaj ją przy użyciu trzepaczki, aż nabierze konsystencji tradycyjnych ciepłych lodów.

Po około kwadransie lody będą gotowe. W zależności od twoich preferencji możesz podawać je zarówno w wafelku, jak i w pucharku. Ich smak doskonale komponuje się z owocami oraz polewą czekoladową.

Zobacz także: Zobacz też: Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić