Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na domowe faworki. Lepsze niż z cukierni

0

Faworki, czyli chrust, to popularne smażone ciastka, które najczęściej pojawiają się na stole podczas tłustego czwartku. Sprawdź, jak zrobić domowe, chrupiące faworki.

Przepis na domowe faworki. Lepsze niż z cukierni
Jak zrobić faworki? (Adobe Stock)

Faworki, znane również pod nazwą chruściki, to smak tradycji, przypadający na tłusty czwartek, kiedy to Polacy w dużych ilościach sięgają po smażone słodkości. Historia tych niezwykłych ciastek sięga nawet XVII wieku, kiedy to zaczęliśmy je doceniać jako alternatywę dla pączków. Od tego czasu stały się one nieodłącznym elementem karnawałowego stołu. Choć przygotowanie faworków wydaje się trudne, tak naprawdę nie jest skomplikowane zadanie. Co więcej, nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Sprawdź, jak przygotować domowe faworki według tradycyjnego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Przepis na faworki. Składnki

Wszystko, co potrzebujesz, to kilka podstawowych składników. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka jajek,
  • łyżeczkę cukru,
  • szczyptę soli,
  • łyżkę spirytusu,
  • małe opakowanie gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 200 g).

Jak zrobić ciasto na faworki? Przygotowanie ciasta na faworki zaczynamy od dokładnego wymieszania składników. W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj żółtka, spirytus oraz śmietanę. Kluczowym elementem jest wyrabianie ciasta, które musi być jednolite i gładkie. Proces ten wymaga cierpliwości, ale jest niezbędny, by ciasto miało odpowiednią konsystencję.

Po uzyskaniu gładkiej masy ciasto wykładamy się na stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie składamy ciasto i uderzamy w nie wałkiem. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Po rozbijaniu ciasta ponownie rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinany prostokąty o wielkości 3 na 8 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec ciasta i wywijamy na drugą stronę.

Przygotowanie faworków
Przygotowanie faworków (Adobe Stock, Shaiith)

Jak smażyć faworki?

W garnku lub patelni rozgrzej dużą ilość oleju lub smalcu, do około 180 stopni Celsjusza. To ważne, aby uzyskać idealnie złociste i kruche faworki – zbyt niska temperatura sprawi, że ciastka wchłoną za dużo tłuszczu, a zbyt wysoka może je przypalić.

Wycięte prostokąty ciasta smaż przez kilka minut z każdej strony, aż zyskają złoty kolor. Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypców i rozłóż na papierowych ręcznikach, co pozwoli odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy ostygną, oprósz je obficie cukrem pudrem.

O czym pamiętać przy smażeniu faworków?

Unikaj długiego smażenia – wystarczy kilka minut, aby były idealnie chrupiące. Uważaj, by nie przegrzać tłuszczu, gdyż zbyt wysoka temperatura może powodować przypalenie.

Pamiętaj, by dodać odrobinę alkoholu do ciasta. Dzięki temu unikniesz wchłaniania przez nie tłuszczu podczas smażenia. Alkohol wyparowuje w trakcie smażenia, dlatego faworki można podawać do jedzenia dzieciom.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 10.02.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Lotnisko w Brukseli czeka paraliż. W Belgii szykują strajk generalny
Norwegia: 27 tys. łososi "zwiało" z hodowli. Mogą zagrozić ekosystemowi
Związek Podhalan murem za tradycyjnym konnym transportem do Morskiego Oka
Blisko dramatu pod Toruniem. Naładowana naczepa odczepiła się od ciągnika
Piłkarz skandalista odnajduje się w nowym kraju. Wiadomo, po co schodzi do baru
Niebezpieczne gryzaki dla psów. Powodują "syndrom wilkołaka"
To nie jest kraj dla naukowców. Coraz więcej osób wyjeżdża
Jest gwiazdą NBA, a płakał przed bankomatem
Tragiczny wypadek autobusu w Gwatemali. Ponad 30 ofiar
Odważna deklaracja mistrzyni świata. Mówiła wprost o orientacji
Turniej WTA w Dausze. Świątek lekką ręką awansowała do trzeciej rundy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić