Przepis na kajzerki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gdy raz przygotujesz je w domu, już więcej nie będzie ci się chciało chodzić po pieczywo do piekarni. Nie ma bowiem nic prostszego w przygotowaniu niż ten typ bułek.
Bułki kajzerki jak ze sklepu. Potrzebne składniki
- 500 g mąki typ 450 lub 550
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- 35 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 6 łyżek oleju
Bułki kajzerki jak ze sklepu. Sposób przygotowania
- Przesiej mąkę do miski. W mące zrób dołek i wrzuć do niego drożdże i cukier.
- Zalej wodą i wymieszaj tak, by składniki się połączyły
- Dodaj sól, przełóż na blat lub stolnicę i zacznij zagniatać
- Gdy ciasto będzie zwarte, dodaj olej i wyrabiaj przez ok. 8-10 minut
- Ciasto podziel na 13 równych części i uformuj z nich kulki
- Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie mocno spłaszcz dłonią
- Ostry nóż lekko nasmaruj olejem i zrób nacięcia takie jak na kajzerkach ze sklepu
- Przykryj ściereczką i pozostaw bułki na 10 minut
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 10-15 minut aż bułki zaczną być złociste
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.