Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka
|

Sernik nowojorski ze Starbucksa. Przepis na kultowy deser

4
Podziel się:

Sernik nowojorski to jeden z najpopularniejszych deserów, jakie oferuje Starbucks. Niestety nie zawsze mamy możliwość zamówić ulubione ciasto. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować je w domu.

Sernik nowojorski ze Starbucksa. Przepis na kultowy deser
Sernik nowojorski to kultowy deser oferowany w kawiarniach sieci Starbucks (YouTube.com, Oh Yum with Anna Olson)

Wbrew pozorom sernik nowojorski nie jest trudny w przygotowaniu. Najważniejsze to aby przejść wszystkie etapy w kolejności wskazanej w przepisie. Do najczęstszych błędów należy m.in. zbyt długie miksowanie składników lub krótkie trzymanie już upieczonego ciasta w lodówce.

Przepis na sernik nowojorski ze Starbucksa. Potrzebne składniki

  • 1/3 kostki masła
  • pół kostki twarogu lub 1 serek kremowy typu Philadelphia
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • paczka ciasteczek pełnoziarnistych
  • 200 g kwaśnej śmietany (koniecznie gęstej)
  • 4 jajka

Przepis na sernik nowojorski ze Starbucksa. Sposób przygotowania

  • Dokładnie rozpuść masło, a następnie dodaj do niego zmielone ciasteczka. W ten sposób uzyskasz spód do ciasta, którym należy wyłożyć dno tortownicy lub foremki.
  • Przez około 10 minut piecz spód w piekarniku w maksymalnej temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Dokładnie zmiel twaróg lub serek tak, aby uzyskać gładką masę.
  • Do masy serowej dodaj pozostałe składniki i miksuj tylko do momentu, aż się całkowicie połączą.
  • Odczekaj, aż spód ciasta będzie zupełnie schłodzony. Następnie dokładnie wyłóż boki tortownicy lub foremki folią aluminiową i wlej do środka pozyskaną przed chwilą masę.
  • Dokładnie wyrównaj wierzch ciasta, a następnie wstaw do piekarnika. Sernik nowojorski powinien być pieczony od 45 minut do maksymalnie godziny – pierwsze 15 minut w temperaturze 180 stopni, a później – 110.

Kiedy ciasto będzie upieczone, otwórz wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i odczekaj kolejną godzinę. Po tym czasie wstaw sernik nowojorski do lodówki i wyjmij po upływie 12 godzin. Twój deser jest gotowy!

Zobacz także: Zobacz też: Sernik na zimno
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Olaf
2 lata temu
Pół kostki twarogu - czyli 125 g i do tego 1 szklanka cukru. Autor ma wiedzę na temat kuchni jak Amerykanie na temat Polski.
Jolanta xyz
2 lata temu
Dół tego sernika to jakaś makabra. Ja daję na dno formy biszkopciki bez żadnego mielenia. A gdzie jajka, skórka pomarańczowa, rodzynki ??? Wierzch posypuję płatkami migdałów. Wstyd, taki mało precyzyjny i w sumie ubogi komukolwiek proponować.
Gaga
2 lata temu
Przecież jest ser Philadelphia do serników ! Niczego nie trzeba mielić !
Donna
2 lata temu
Sernik z pół kostki twarog ciekawe jaka mała musi być tortownica
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić