Wróć na
Ewelina Kolecka
|

Sernik nowojorski ze Starbucksa. Przepis na kultowy deser

4
Podziel się

Sernik nowojorski to jeden z najpopularniejszych deserów, jakie oferuje Starbucks. Niestety nie zawsze mamy możliwość zamówić ulubione ciasto. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować je w domu.

Sernik nowojorski ze Starbucksa. Przepis na kultowy deser
Sernik nowojorski to kultowy deser oferowany w kawiarniach sieci Starbucks (YouTube.com, Oh Yum with Anna Olson)
bCXvyOet

Wbrew pozorom sernik nowojorski nie jest trudny w przygotowaniu. Najważniejsze to aby przejść wszystkie etapy w kolejności wskazanej w przepisie. Do najczęstszych błędów należy m.in. zbyt długie miksowanie składników lub krótkie trzymanie już upieczonego ciasta w lodówce.

Przepis na sernik nowojorski ze Starbucksa. Potrzebne składniki

  • 1/3 kostki masła
  • pół kostki twarogu lub 1 serek kremowy typu Philadelphia
bCXvyOev
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • paczka ciasteczek pełnoziarnistych
bCXvyOeB
  • 200 g kwaśnej śmietany (koniecznie gęstej)
  • 4 jajka

Przepis na sernik nowojorski ze Starbucksa. Sposób przygotowania

  • Dokładnie rozpuść masło, a następnie dodaj do niego zmielone ciasteczka. W ten sposób uzyskasz spód do ciasta, którym należy wyłożyć dno tortownicy lub foremki.
bCXvyOeC
  • Przez około 10 minut piecz spód w piekarniku w maksymalnej temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Dokładnie zmiel twaróg lub serek tak, aby uzyskać gładką masę.
  • Do masy serowej dodaj pozostałe składniki i miksuj tylko do momentu, aż się całkowicie połączą.
  • Odczekaj, aż spód ciasta będzie zupełnie schłodzony. Następnie dokładnie wyłóż boki tortownicy lub foremki folią aluminiową i wlej do środka pozyskaną przed chwilą masę.
bCXvyOeD
  • Dokładnie wyrównaj wierzch ciasta, a następnie wstaw do piekarnika. Sernik nowojorski powinien być pieczony od 45 minut do maksymalnie godziny – pierwsze 15 minut w temperaturze 180 stopni, a później – 110.

Kiedy ciasto będzie upieczone, otwórz wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i odczekaj kolejną godzinę. Po tym czasie wstaw sernik nowojorski do lodówki i wyjmij po upływie 12 godzin. Twój deser jest gotowy!

Zobacz też: Sernik na zimno

bCXvyOeW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Donna
miesiąc temu
Sernik z pół kostki twarog ciekawe jaka mała musi być tortownica
Olaf
miesiąc temu
Pół kostki twarogu - czyli 125 g i do tego 1 szklanka cukru. Autor ma wiedzę na temat kuchni jak Amerykanie na temat Polski.
Gaga
miesiąc temu
Przecież jest ser Philadelphia do serników ! Niczego nie trzeba mielić !
bCXvyOeX
Jolanta xyz
miesiąc temu
Dół tego sernika to jakaś makabra. Ja daję na dno formy biszkopciki bez żadnego mielenia. A gdzie jajka, skórka pomarańczowa, rodzynki ??? Wierzch posypuję płatkami migdałów. Wstyd, taki mało precyzyjny i w sumie ubogi komukolwiek proponować.
Najnowsze komentarze (4)
Olaf
miesiąc temu
Pół kostki twarogu - czyli 125 g i do tego 1 szklanka cukru. Autor ma wiedzę na temat kuchni jak Amerykanie na temat Polski.
Jolanta xyz
miesiąc temu
Dół tego sernika to jakaś makabra. Ja daję na dno formy biszkopciki bez żadnego mielenia. A gdzie jajka, skórka pomarańczowa, rodzynki ??? Wierzch posypuję płatkami migdałów. Wstyd, taki mało precyzyjny i w sumie ubogi komukolwiek proponować.
Gaga
miesiąc temu
Przecież jest ser Philadelphia do serników ! Niczego nie trzeba mielić !
Donna
miesiąc temu
Sernik z pół kostki twarog ciekawe jaka mała musi być tortownica
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić