Ten napój rozpieści twoje podniebienie. Przepis na kompot jabłkowy

3

Kompot z jabłek to propozycja, która zachwyci nawet osoby sceptycznie nastawione do przygotowywania przetworów. Jest nie tylko słodki, ale również bardzo zdrowy. W dodatku, przygotowując napój samodzielnie, będziesz mieć pewność, że nie zawiera szkodliwych konserwantów.

Ten napój rozpieści twoje podniebienie. Przepis na kompot jabłkowy
Przepis na kompot jabłkowy. Będziesz pod wrażeniem, jak dobrze smakuje (Getty Images)

Pijąc sok czy kompot zakupiony w sklepie, nigdy nie mamy całkowitej pewności, czy nie zawiera szkodliwych substancji. Niewiele osób pamięta o przeczytaniu etykiety przed podejściem do sklepowej kasy, a zrozumienie wszystkich oznaczeń wymaga uprzedniego uważnego przestudiowania składu. Odwrotnie jest, kiedy przygotowujemy napój samodzielnie.

Przepis na kompot jabłkowy. Potrzebne składniki

  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1,5-2 kg jabłek – preferowane słodkie odmiany, np. ligol, rubin, gala czy delikates
  • 1,5-2 litry wody mineralnej
  • dwie duże łyżki cynamonu

Przepis na kompot jabłkowy. Sposób przygotowania

  • Jeżeli zakupione przez ciebie jabłka są niewielkich rozmiarów, nie musisz ich dzielić na mniejsze części. W przypadku średnich lub dużych - najpierw należy obrać owoce, pokroić na mniejsze kawałki oraz usunąć gniazdo nasienne.
  • Zagotuj wodę z cukrem, mieszając do momentu, aż produkt całkowicie się rozpuści.
  • Przygotuj słoje na tyle duże, by zmieściły się w nich jabłka – pokrojone bądź w całości.
  • Dodaj do jabłek cynamon, umieść w słoikach, a następnie zalej wodą z cukrem i poddaj pasteryzacji.

Po upłynięciu około kwadransa twój kompot będzie gotowy. Aby upewnić się, że smak będzie wystarczająco wyrazisty, najlepiej odstaw słoiki na noc i spróbuj napoju dopiero następnego dnia.

Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić