Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska
|

Ten trend króluje na TikToku! Pokochają go fani czosnku

8
Podziel się

Jeżeli poszukujecie jesiennego przepisu, który odmieni wasze życie, musicie wypróbować nowy kulinarny trend z TikToka! Jest nim pieczony czosnek, który pod wpływem wysokiej temperatury zmienia swój smak na słodszy, co powoduje, że jest niesamowicie pyszny.

Ten trend króluje na TikToku! Pokochają go fani czosnku
Ten trend króluje na TikToku! Pokochają go fani czosnku (Getty Images, Danielle Wood)

Trendów kulinarnych na TikToku było już wiele - od pieczonej owsianki z owocami po bekon zrobiony z plastrów marchwi i kawałki arbuza połączone z musztardą. Tym razem nie musimy się jednak obawiać, że któreś z tych nowości przyprawi nas o ból brzucha czy inne nieprzyjemności. Nowy trend jest całkowicie bezpieczny!

Ten trend króluje na TikToku!

Najnowsze odkrycie tiktokerów z pewnością pokochają wielbiciele czosnku. To właśnie on jest królem tego trendu, jednak nie w wersji surowej i smażonej, a pieczonej. Dzięki temu jego smak z ostrego i pikantnego staje się słodszy, a konsystencja - maślana.

Dodatkowo jest łatwiejszy do strawienia dla osób, którym jego surowa wersja szkodzi. Przepis ten jest idealny w szczególności na rozpoczynający się sezon jesienny, bo czosnek od lat jest określany mianem naturalnego antybiotyku. Pokona wszelkie wirusy!

Przepis na pieczony czosnek

Choć mogłoby się wydawać, że łatwiejszego przepisu na świecie już nie ma, warto trzymać się wskazówek "specjalistów", które opublikowano na tiktokowych nagraniach.

Piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C. Od całości czosnku odciąć górną ćwiartkę główki i wyrzucić. Następnie wyjąć większy kawałek folii aluminiowej. Położyć na nim czosnek, skropić oliwą z oliwek oraz posypać wedle uznania ulubionymi przyprawami: szczyptą soli, pieprzem, rozmarynem czy sproszkowaną czerwoną papryką. Potem czosnek zawinąć folią i umieścić na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku od 45 do 90 minut.

Ważne! Im dłużej przypieczemy czosnek, tym bardziej się przyrumieni i skarmelizuje.

Po wyjęciu należy poczekać do kilku minut aż do ostygnięcia. Tiktokerzy jedzą go w najprostszy sposób. Upieczony jedynie "wyciskają" i konsumują. Tak więc, smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zobacz także: Czosnek marynowany w winie
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(8)
anty YT
4 miesiące temu
a gdzie film Powrót do Jedwabnego??
Gwenelon
4 miesiące temu
Już od dawna robię tak czosnek. Jest przepyszny! Ale co do właściwości zdrowotnych, to bez porównania najlepszy jest surowy.
Nadia
4 miesiące temu
Pod wpływem wysokiej temperatury,aluminium przenika do żywności.
Olka
4 miesiące temu
Po takim wypiekaniu pozostają tylko walory smakowe. Tylko surowy ma własności antybiotyku. To tak jakby zagotować miód.. bez sensu.
Flick
4 miesiące temu
Czy jak nie jestem tiktokerem to mogę jeść taki czosnek ? Tak pytam , dla kolegi.
Omzig
4 miesiące temu
Śmiać się, czy płakać?
xxl
4 miesiące temu
"naturalny antybiotyk" - no ale tylko na surowo
Lilek
4 miesiące temu
Ojej jaki świetny przepis.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić