Twarde masło? Trik ze szklanką pomoże je zmiękczyć

Masło to podstawowy składnik, którego użycie staje się czasem kulinarnym wyzwaniem. Co zrobić, gdy chcemy go użyć, ale jest twarde jak kamień? Przedstawiamy trzy sposoby, dzięki którym zmiękczysz masło w kilka chwil.

Jak zmiękczyć masło?Jak zmiękczyć masło?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladislav Gudovskiy

Każdy, kto choć raz wyciągnął masło prosto z lodówki, wie, jak trudne jest jego szybkie rozsmarowanie na pieczywie. Główna przyczyna twardości to niska temperatura. Lodówka nie tylko przedłuża świeżość masła, ale także powoduje, że tłuszcz i woda, będące jego głównymi składnikami, tworzą zwartą konsystencję.

Masło ochłodzone do temperatury lodówki traci elastyczność, a jego struktura staje się bardziej stała. Dla wielu osób jest to wyzwanie kulinarne, szczególnie gdy czas nagli, a danie musi być gotowe na już. W jaki sposób zmiękczyć masło, by nadawało się do smarowania? Poznajcie prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Jak zmiękczyć masło?

Najprostszym rozwiązaniem jest pozostawienie masła w temperaturze pokojowej na 30-60 minut. W tym czasie masło osiągnie odpowiednią konsystencję, jednak czas ten może się różnić w zależności od temperatury otoczenia. Dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na długie czekanie, istnieje łatwiejsze rozwiązanie.

Dobrą metodą jest krojenie masła na mniejsze kawałki. Mniejsze fragmenty masła szybciej łapią ciepło z otoczenia, co przyspiesza proces ich rozmiękczania. Ta technika jest bardzo przydatna, gdy czas jest na wagę złota, a posiłek musi być przygotowany szybko.

Co zrobić gdy nagli nas czas, a masło nadal jest twarde? Jednym z najpopularniejszych trików jest użycie szklanki z gorącą wodą. Jak to zrobić? Najpierw wystarczy napełnić szklankę wrzątkiem i poczekać, aż szkło się nagrzeje. Następnie wylewamy wodę i nakładamy gorącą szklankę na kawałek masła pozostawionego na talerzyku. Dzięki temu masło szybko nabiera odpowiedniej konsystencji.

Skutecznym sposobem na zmiękczenie masła jest użycie tarki. Tarte masło w formie wiórków rozgrzewa się szybciej ze względu na większą powierzchnię styku z powietrzem. Ta metoda świetnie sprawdza się, gdy mamy niespodziewanych gości, a potrzebujemy szybko mięciutkiego masła.

Najlepiej przechowywać masło poza lodówką, dzięki czemu zawsze jest miękkie i gotowe do spożycia. Niestety nie zawsze można sobie na to pozwolić, szczególnie latem, gdy masło może się popsuć od wysokiej temperatury. Dlatego dobrze jest znać kilka sposobów, dzięki którym masło szybko zmięknie i będzie nadawało się do smarowania.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?